Адвокат Марин Марковски: Държавата трябва да раздава маски безплатно
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Октомври 2020 11:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Адвокат Марин Марковски: Държавата трябва да раздава маски безплатно

/КРОСС/ Законът казва, че в условията за изпълнение на противоепидемичните мерки, ако те са свързани с разход, то той е за сметка на държавния бюджет". Така в студиото на „Здравей, България" адвокат Марин Марковски обясни от правен аспект дали предпазните маски трябва да бъдат безплатни. В Закона пише още: „Държавните и общински органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по чл. 47 - като слагане на маски. Средствата за това се осигуряват от държавния бюджет, посочи юристът.

Той коментира и дали физическо лице може да обжалва глоба, наложена в градския транспорт, за неносене на маска, като се има предвид спорният текст в закона. Съставя се акт за административно нарушение, прави се наказателно постановление и получилият акта има право да го обжалва пред съда. Неговият адвокат заявява, че съгласно закона клиентът му няма маска, защото държавата не е осигурила. Тоест, има възражение, което е сериозно, заяви Марковски.

Според него държава трябва да раздава маски и призова за носене на предпазни средства.

Юристът коментира и предсрочно свалената карантина на българските премиер и президент, които бяха контактни лица на заразени с COVID-19.

Смятам, че има изключително голям проблем. Когато налице е административна заповед, тя е валидна за всички. Има равенство на закона с права и задължения, според Конституцията. Ако в закона има изключения и се сочи кои са - тогава да. В заповедта, ако не е записано, трябва да се изпълнява безпрекословно, заяви Марковски.