Скопие е готово да заяви, че няма териториални претенции към България
Секция: СВЯТ
26 Октомври 2020 11:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Скопие е готово да заяви, че няма териториални претенции към България

/КРОСС/ Премиерът Зоран Заев, отговаряйки на журналистически въпрос, заяви, че правителството в Скопие е подготвено да направи устно или писмено изявление, че Република Северна Македония няма териториални претенции към България, както и още един път да потвърди, че няма да се меси в нейната вътрешна политика, пише "Независен весник".

"Вярно е, че няма необходимост от нов договор и България е съгласна с това. Нямаме проблем с устно, писмено изявление или декларация да заявим, че Република Северна Македония или накратко Северна Македония, означава територията на нашата държава, че нямаме териториални претенции към България или съседите. Съгласни сме с това, което съществува в конституцията и в Договора с България, че ненамесата във вътрешните работи на съседни страни е принцип, в който вярваме. Готови сме в тази декларация да потвърдим успехите, които е постигнала историческата комисия. Готови сме да поемем задължение за укрепим икономическото сътрудничество", е заявил Заев.

СДСМ проведе вчера първия си дигитален конгрес, на който прие партиен кодекс за етика, съобщават изданията в Скопие. Медиите отбелязват, че лидерът на партията ще се избира на преки избори. Управляващата в Северна Македония партия съобщи за приетите решения на конгреса, сред които е въвеждане на цялостно полово равноправие и равноправно участие на мъжете и жените и още по-голяма демократизация на партията.

Посочва се и че червеният цвят остава цветът на СДСМ.