Слагат отново под карантина културния живот в Италия
Секция: КУЛТУРА
26 Октомври 2020 12:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Слагат отново под карантина културния живот в Италия

/КРОСС/ Италия отново въведе строги ограничения за културния живот заради нарастващия брой на заразени с Ковид-19. Опери, театри, концертни зали, киносалони и други културни институции, включително такива, които може да изнесат дейността си на открито, затварят врати до 24 ноември 2020 г., се казва в постановление на министър-председателя Джузепе Конти.

Забранява се работата още на фитнес зали, басейни и СПА центрове. Баровете и ресторантите трябва да затварят в 18 ч., а след този час може да доставят храна по домовете до полунощ. Вечерният час е удължен в неделните и празнични дни. Преустановяват се спортни събития и състезания.

Решението да се наложи втора карантина в италианската култура е болезнено, но опазването на здравето на хората е с приоритет, написа в Туитър Дарио Франческини, италианският министър на културата.

И по време на първата пандемична вълна от коронавирус, Италия бе първата европейска държава, която наложи ограничения на културния живот още през февруари 2020 г. В последните дни Италия отбелязва тревожен ръст на новозаболелите - на 25 октомври са регистрирани над 21 хил. случая.

Докато в Италия затварят културни институции, Великобритания тепърва дава зелена светлина на повечето си културни институции. От миналата седмица отново заработиха Националният театър и Кралската опера.

В останалите държави в Европа няма толкова строги ограничения - запазва се изискването за носенето на маски и спазването на социална дистанция в залите. Виенската държавна опера направи задължителни маските на закрито през цялото време на събитието, докато при откриването на сезона през септември маските се носеха с условието, че веднъж щом намерят местата си, зрителите могат да ги свалят-