Доклад констатира лошо състояние на Аспаруховия мост
Секция: Автомобили
26 Октомври 2020 12:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доклад констатира лошо състояние на Аспаруховия мост

/КРОСС/ Доклад на Института за пътна безопасност констатира лошото състояние на обезопасителните елементи на Аспаруховия мост във Варна. Причината за доклада е тежката катастрофа от 22 октомври, при която камион, натоварен със земна маса, падна от съоръжението и водачът загина на място.

Най-важният акцент в доклада е състоянието на мантинелите. Според експертите обезопасителните съоръжения са поставени неправилно. Болтовете, с които са захванати, са нестабилни, защото има висока степен на корозия на тротоара. Освен това има места, на които мантинелата е прекъсната, което е недопустимо за мостовото съоръжение. Препоръката е обезопасителните елементи да бъдат проектирани и поддържани от експерти, защото мантинелите тук са стандартни, но това не означава, че гарантират безопасността на водачите. Изчисленията на специалистите сочат, че тези мантинели и огради могат да издържат удар от автомобил до два тона при скорост от 100 километра в час. Това означава, че те не могат да спрат камион.

И още един акцент от доклада на Института за безопасност на пътя - Аспаруховият мост е проектиран и пуснат в експлоатация в средата на 70-те години миналия век. Тогава трафикопотокът е бил по-малък и скоростта, с която са се движели автомобилите е различна от днешната. Това в наши дни не е взето под внимание, което увеличава риска от инциденти. Освен това експертите препоръчват да се ограничи движението на тежкотоварни автомобили по Аспаруховия мост.