Иван Терзиев с високо държавно отличие от президента
Секция: ПОЛИТИКА
26 Октомври 2020 13:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Терзиев с високо държавно отличие от президента

/КРОСС/ Румен Радев връчи държавни отличия на изтъкнати българи за значимите им заслуги в областта на културата, предаде репортер на БГНЕС.

Държавният глава удостои с орден „Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие Иван Терзиев, режисьор на игрални и документални филми и известен с активната си преподавателска дейност. Режисьорът Николай Георгиев, чиито постановки, показани по цял свят, му носят международно признание и множество награди, също беше удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий" първа степен.

Отличен беше и Рашко Иванов, посветил дългогодишни усилия за утвърждаването на българо-хърватските отношения в академичната и други области.

Сред отличените с орден „Св. Св. Кирил и Методий" беше и архитектът Лозан Лозанов за неговия принос в развитието на съвременната българска архитектура.

Орден „Св. Св. Кирил и Методий" втора степен получи художественият ръководител с диригент на хор „Славянско единство" Донка Копринкова по повод таланта и професионализма ѝ в областта на българското хорово изкуство.

Държавният глава каза, че за него е гордост да връчи тези високи държавни отличия на достойни българи в навечерието на Деня на българските будители - 1 ноември.

„Вашите биографии са разказ за десетилетен творчески труд и талант, посветен на общественото ни развитие, духовно израстване и задълбочаване на приятелството ни с други народи. С художествените средства на кинематографията и архитектурата, с утвърждаването на културни ценности и традиции, и със сътрудничество, вие изграждате идеали, отстоявате ги, вие изграждате основополагащи ценности, възпитавате мироглед и разкривате нови хоризонти за не едно поколение", каза в словото си Румен Радев и подчерта, че днешните отличия са дълбоко признание на цялото ни общество за техните постижения.

От своя страна режисьорът Иван Терзиев изрази своята огромна благодарност, за това че е оценен приносът му. Той разказа, че е бил сред поканените учители в създадения през 1973 г. когато се основава кинофакултетът във ВИТИЗ, където той преподава 40 години.

„За мен професията учител и будител са синоними на едно и също нещо - борба за духовността на нашия народ. Изключително съм благодарен за това, че моята дейност като учител - будител е била оценена по този начин", заяви Терзиев и добави, че като кинорежисьор, през 1977 г. е бил удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий" втора степен.