Часове след заповедта на МОН: 119 СУ в София минава в онлайн режим
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Октомври 2020 17:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Часове след заповедта на МОН: 119 СУ в София минава в онлайн режим

/КРОСС/ Директорът на 119-о училище в София Диян Стаматов няма да чака евентуално решение на общинския кризисен щаб и вече е задействал процедурата за преминаване в дистанционно обучение в неговото училище, според заповедта на МОН, която бе разпространена по-рано днес, съобщи DarikNews.bg.По думите му не би отнело повече от 48 часа дадено училище да мине на онлайн обучение.

„Аз самият смятам, че в момента би могло да се вземе като решение от общинския щаб. Но дори това да се забави, в 119-о започнахме всички стъпки за процедура по отношение на преминаване в дистанционна форма на гимназистите. Ще поискам от министъра неговото съгласие това да се случи, с оглед опазването живота и здравето на учениците, но и притеснението ми, че учителите започнаха един по един да окапват", посочи Стаматов.

Според директора на 119 СУ, столицата е в червената зона с най-висок процент опасност от заразяване сред учители и ученици.

"Гимназиалният етап е първият етап, който би могъл сравнително лесно, безпроблемно и доста бързо да премине в дистанционна среда за един сравнително кратък период. Причините за моето предложение са, че това е етапът, в който учениците са най-големи и дисциплинирани и биха могли бързо да започнат в дистанционно обучение. От друга страна това са учениците, които за голямо съжаление не спазват най-активно дистанцията в училищната обстановка и това води след себе си до сериозни затруднения по отношение на превенцията от разпространяването на Covid-19", каза още Стаматов.

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" също минава изцяло на електронно обучение до 8 ноември.

Със заповед на ректора професор Христо Бонджолов мярката се въвежда и за филиала на университета във Враца и за Педагогическия колеж в Плевен.

През двуседмичния период насрочените изпити и защитите на дисертационни трудове ще се провеждат в електронна среда с отдалечен достъп.