ХОТРЕК: Пари от ЕС ще има за тези, които включат туризма в националните планове за възстановяване
Секция: Туризъм
27 Октомври 2020 08:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ХОТРЕК: Пари от ЕС ще има за тези, които включат туризма в националните планове за възстановяване

/КРОСС/ Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета (ХОТРЕК) призова правителствата в ЕС да включат сектор туризъм в националните си планове за възстановяване на икономиката от кризата, породена от епидемията на COVID -19. Ако това не се случи, страните няма да могат да се възползват от допълнителните средства за помощ на развитието на устойчив туризъм и дигитализация на сектора, алармираха в свой манифест от ХОТРЕК, чиито единствен и пълноправен представител за България е Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Пътуванията и туризмът са най-засегнати от COVID-19 и изискват инвестиции на стойност 161 млрд. евро, за да се върнат на нивата от преди кризата, се казва и в съобщение на Европейската комисия. Новият механизъм за възстановяване и устойчивост, предложен от ЕК, за да помогне на ЕС да се възстанови след пандемията, предлага безпрецедентна възможност да подкрепи туризма.

За да се възползват от финасиране по Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕК, държавите-членки трябва да представят на ЕК до април 2021 г. своите проекти на планове за възстановяване и устойчивост, очертаващи националните програми за инвестиции и реформи в съответствие със стратегическите цели - цифровизация и устойчивост.

Междувременно секторът се нуждае от постоянна подкрепа, за да оцелее и да подпомогне възстановяването, се казва в манифеста. От ХОТРЕК припомнят, че секторът допринася за 9,5% от БВП на ЕС, осигурява работа на 22,6 милиона души и има пряко въздействие върху много други икономически сектори. Европейската икономика и социално благополучие очевидно са в опасност, ако не предприемем спешни действия за изграждане и финансиране на възстановяването на туристическия сектор, се казва в манифеста. Всяко евро, генерирано от туризма води след себе си допълнителни 56 процента от добавената стойност в косвен ефект върху други отрасли, припомнят от ХОТРЕК.

С подходяща подкрепа туризмът може да бъде един от най-ефективните двигатели за постигане на устойчиво развитие, защото подпомага заетостта във всички области, допринася за благосъстоянието и генерира приходи, необходими за запазване на идентичността на общността, културата и наследството, категорични са от ХОТРЕК.