Онлайн продажбите са спасили автотърговци от масови фалити
Секция: Автомобили
27 Октомври 2020 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Онлайн продажбите са спасили автотърговци от масови фалити

/КРОСС/ Онлайн продажбите са спасили от масови фалити автотърговците в Дупница и областта по време на пандемията от коронавируса. През последните няколко месеца бизнесът с автомобили втора ръка е претърпял леко раздвижване.
Пазарът за коли втора употреба разчита основно на гърци и македонци, които според търговци отново се завръщат по автокъщите.

Александър Йорданов - автотърговец: По време на пандемията почти не сме работили и то нямаше клиенти и никой не можеше да идва. Повечето сме работили онлайн имаме такива редовни клиенти и само изпращаме колите и те ги плащат по банка.

Основните проблеми, с които се сблъскват автотърговците са въведените пропускателни режими по границите, а също и често променящите се изисквани по отношение на европейския стандарт за изгорели газове на автомобилите.

Георги Грозданов - автотърговец: Гърците за последните години си смениха 3 пъти търсенето. Сега последното, което искат от нас е един Евро стандарт с буквичката Б на края, това са автомобили от 2014 г. почти нагоре, които коли за момента и в чужбина са доста скъпи, защото са доста нови и хората си ги карат, не ги продават.
Заради новите изисквания за вредните емисии, търговците са принудени и да намаляват цената на определени автомобили.

Клиентите от различни страни имат и различни предпочитания за автомобил. Гърците предпочитат да купуват малки бензинови коли, с година на производство след 2011 г. и малък работен обем на двигателя, докато македонците избират дизеловите автомобили. Българските, украинските и молдовските купувачи, се спират и на по-стари автомобили.

Дупница е един от най-големите пазари за коли втора ръка в страната, регистрираните автотърговци в областта са над 120.