Imperial College: Стаден Covid-имунитет е непостижим
Секция: Здраве
27 Октомври 2020 17:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Imperial College: Стаден Covid-имунитет е непостижим

/КРОСС/ Sky news съобщава за проучване, показващо, че антителата срещу Covid-19 спадат бързо след възстановяване на заразените с коронавирус хора.

Според голямо изследване на "Империал Колидж" (Imperial College) в Лондон, вместо да се изгражда имунитет, с течение на времето броят на хората с антитела срещу коронавирус е спаднал с 26%, откакто бяха облекчени противоепидемичните мерки във Великобритания.

Изследването било проведено сред 365 000 души в рамките на три кръга от тестове между юни и септември.

Резултатите от проучването REACT-2 показват, че 6% от хората са имали антитела срещу вируса по времето, когато блокирането на страната е било облекчено в края на юни и началото на юли, но до началото на втората вълна през септември този процент е спаднал до едва 4,4%.

Според "Империал Колидж" в Лондон ще се изисква около 50-60% от населението да има защита срещу коронавируса, за да не може той повече да се предава ефективно.

Професор Хелън Уорд, един от изследователите в Imperial College, посочи, че новите резултати категорично подсказват, че стадният имунитет е непостижим.

"Когато смятате, че 95 от 100 души все още са склонни да бъдат податливи на Covid-19, ние сме много, много далеч от всичко, наподобяващо защита на населението срещу по-нататъшно разпространение на вируса", каза тя, цитирана от Sky News.

"Това (стадният имунитет) не е нещо, което можете да използвате като стратегия за контрол на инфекцията от Covid-19 сред населението", смята професор Уорд.