До 1 милиард лева достига печалбата от трафик на хора с цел проституция
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Октомври 2020 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
До 1 милиард лева достига печалбата от трафик на хора с цел проституция

/КРОСС/ Между 15 000 и 20 000 българи проституират зад граница. Данните изнесе Тихомир Безлов на онлайн представяне на изследване Оценка на заплахите от организирана престъпност в България.

Трафикът на хора с цел проституция носи най-големи печалби. Оценяват се в размер на 900 милиона до 1 милиард лева за 2019 г.

Трафик на хора и пазар на секс услуги:

  • Трафикът на жени с цел сексуална експлоатация остава основният сегмент (над 2/3 от всички жертви), следван от трафика с цел принудителен труд и просия и трафика на бременни жени с цел продажба на новородени.
  • Наблюдава се лек спад на регистрираните жертви на трафик – от 443 през 2018 г. до 404 през 2019 г.
  • Отчита се ръст на трафика с цел просия, вкл. на големи групи потърпевши лица, в страни като Швеция и Франция
  • Общият обем на приходите от вътрешния и външния пазар на секс услуги се оценява на между 900 млн. и 1 млрд. лв. годишно
  • Очаква се ограниченията, наложени от COVID-19, да редуцират обема на трафика на хора през 2020 г.

Оборотът на ден на една проституираща може да стигне до 2 хиляди евро.

При трафика с цел сексуална експлоатация все по-рядко се наблюдава използването на насилие от страна на трафикантите при рекрутирането и контрола на жертвите.

При набирането основна роля играят нереалистичните обещания, измамата или емоционалното обвързване (т.нар. метод loverboy), а контролът впоследствие е по- скоро психологически.

При трафика с цел трудова експлоатация набирането се извършва чрез обяви, през посреднически фирми или чрез личен контакт, като отново се използват измама или фалшиви обещания, а контролът се осъществява чрез отнемане на личните документи или въвличане в дълг.

Трафикът с цел просия бележи ръст през последните години, като набирането се извършва основно чрез личен контакт от ОПГ.

Наблюдава се увеличение на случаите на организирана експлоатация на групи от потърпевши, най-често лица с увреждания от ромските общности.

Използването на интернет и информационните и комуникационните технологии остава широко разпространено във всяка фаза на престъплението трафик на хора и при пазара на секс услуги.

Социалните мрежи и обяви в специализирани сайтове се използват за набиране на жертви и рекламиране на услуги, а мобилни приложения – за комуникация във фазата на транспортирането и за контрол.

Същевременно, интернет и информационните технологии улесняват работата на правоохранителните органи, както и на компетентните институции и неправителствени организации при превенцията на трафика на хора и повишаването на информираността на обществото.