Инфекциозна болница: Доц. Мангъров не е влизал в COVID-сектора
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Октомври 2020 14:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Инфекциозна болница: Доц. Мангъров не е влизал в COVID-сектора

/КРОСС/ Доц. Атанас Мангъров, началник на Детското отделение на Инфекциозна болница в София, не е влизал в COVID-сектора на лечебното заведение и не е известно да е участвал в лечението на заразени пациенти, хоспитализирани в СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров". Това се казва в отговор от Инфекциозна болница на въпроси на Скенер.нюз, зададени на 16 октомври.
Според директора проф. Татяна Червенякова, доц. Мангъров не е включен в екипите на първа линия, не е получавал и допълнителното възнаграждение от 1000 лева.

Само преди два дни обаче в предаването "120 минути" по bTV инфекционистът обяви, че всеки ден влиза в COVID-зоната без маска. "Понякога слагам", уточни доц. Мангъров.

Всички тези безсмислени мерки като носене на маски на открито показват безсилието на политиците и учените. Мисля, че тези правила за безсмислени, затова не ги спазвам. За да се спазва едно правило, то трябва да има смисъл, но правилата по принцип трябва да се спазват и затова нося маска в джоба си и затова мирише на джоб. Това нещо рано ли късно ще изчезне и колкото повече се затваряме, толкова повече ще продължи тази агония, каза още доц. Мангъров.

По думите му той е преглеждал пациенти (над 50 в частния си кабинет), докато е трябвало да бъде под карантина, след контакта си преди две седмици с журналиста от БНТ Георги Любенов, който даде положителен тест за коронавирус.

„Ползвам лични предпазни средства, основното от тях е да си мия ръцете", добави доц. Мангъров и беше категоричен, че не е възможно да е заразил никого, преглеждайки без маска и после качвайки се в градския транспорт, също без маска.

На въпрос дали не се притеснява от глоба пък отговори, че неговият хонорар за преглед в кабинета му е 100 лв., а при домашно посещение - 200 лв., и ще трябва да ги увеличи с още 300 лева за евентуални глоби, защото бил един от малкото, които все още не отказвали да преглеждат пациенти по домовете им.

„Това е една вирусна инфекция, която е самоограничаващо се заболяване. Трябва човек да си остане вкъщи, да пие чай, да яде супички. Най-много да вземе една таблетка аспирин от 100 грама. 99% от хората в отделенията са там от страх - защото им казват, че както си стоиш, можеш да тупнеш", подчерта инфекционистът.

След редицата спорни медийни изяви, отказ за спазване на правила, включително и да се тества след близък контакт с доказано заразен, на доц. Мангъров са му поискани писмени обяснения и е проведен разговор с него, се казва още в отговора на началничката му проф. Червенякова.