Петима лекари от Спешна помощ в София диагностицирани с Covid-19 за ден
Секция: Здраве
27 Октомври 2020 15:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петима лекари от Спешна помощ в София диагностицирани с Covid-19 за ден

/КРОСС/ Петима лекари от Спешната помощ в София са диагностицирани с коронавируса само за ден. Това съобщи пред БНР говорителят на Центъра за спешна помощ Катя Сунгарска.По думите й, всекидневно между 15 и 20 екипа на Спешна помощ работят в столицата, което е крайно недостатъчно. По стандарт, за населението на София се изискват минимум 80 екипа.

„Всички лекари полагат извънреден труд. Работят в абсолютно организация. Идват и помагат на работните смени. Взимат се всички мерки за безопасност. Спешна помощ е първата линия на първата линия. Не липсват обаждания от пациенти, които крият Covid симптоми, което подлага на риск екипите. Много често гражданите не ни казват истината - съзнателно или не", допълни Сунгарска.

Голяма част от болничните легла, определени за пациенти с Covid в столицата, вече са изчерпани. Това допълнително забавя екипите, които са в постоянна връзка с центъра за триаж на пациенти, който започна да работи от началото на септември в Инфекциозна болница. Докато линейката пристигне в болница със свободни легла за пациенти с коронавирус, се случва мястото вече да е заето.

„Това също ни затруднява, защото всяко ходене от болница на болница с пациента вътре е време... И вчера се случи с наш екип - от 9 часа успя да хоспитализира пациента едва в 13.30 часа. Този екип и тази линейка бяха извън възможността да се отзовават на сигнали", каза още говорителят на Спешна помощ в София.

Катя Сунгарска подчерта, че рискът от дефицит на лекари е голям.

„Молим хората да имат търпение. Даваме всичко от себе си с ресурса, с който разполагаме", завърши тя.