Българско гражданство вече няма да се дава срещу краткотрайни инвестиции
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Октомври 2020 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българско гражданство вече няма да се дава срещу краткотрайни инвестиции

/КРОСС/ Правната комисия в парламента прие на първо четене възможността за получаване на българско гражданство срещу краткотрайни инвестиции да отпадне. Това ще стане с промени в Закона за българското гражданство по предложение на Министерския съвет, което днес бе прието единодушно с 18 гласа.

От 2013 г. лицата, които са кандидатствали за българско гражданство на основание краткотрайни инвестиции, са правили вложения предимно в закупуване на държавни ценни книжа за над 1 милион лева или влагане на над 1 милион лева в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление и увеличаване на инвестицията до 2 милиона лева.

Към момента на подаване на молбата за придобиване на българско гражданство или на някой от следващите етапи на производството обаче често се оказва, че инвестицията не е налична поради продажба на закупените ценни книжа, мотивират промените от кабинета. В същото време лицата, които кандидатстват на това основание, го получават по-бързо и без да са длъжни да владеят български език и да се откажат от досегашното си гражданство.

Правната комисия обаче отхвърли предложения законопроект за промени, който изготви временната анкетна комисия в парламента, която разследваше какво се случва с процедурите по издаване на български паспорти. С него се предлагаше България да не преустановява даването на т.нар. иневестиционно гражданство, а вместо това да въведе по-строги мерки, с които да се създадат реални гаранции, че тези инвестиции създават работни места у нас. Промените обаче бяха подкрепени от едва 5-ма депутати, а 9 се въздържаха.

Единодушно с 18 гласа "за" бе прието и друго от предложенията на правителството за Закона за българското гражданство - с което всички граждани на Великобритания и Северна Иралндия, които са подали молби за придобиване на българско гражданство преди изтичането на преходния период за излизане на Острова от ЕС - 31.12.2020 г., ще се ползват с правата на гражданите от държавите в евросъюза у нас.