Национален празник в Гърция в условията на Covid-19
Секция: СВЯТ
28 Октомври 2020 11:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Национален празник в Гърция в условията на Covid-19

/КРОСС/ „Не на коронавируса" - с този призив днес в Гърция отбелязват Деня „Охи"- национален празник на страната.

Коронавирусът достигна 1259 новозаразени за ден. От утре в пълна карантина са и областите Серес и Янина. Северна Гърция е с най-силно разпространение на вируса.

Само с авиопарад на военни самолети без манифестации и събиране на хора отбелязват в Гърция националния празник.

Само знамената по домовете напомнят, че днес се навършват 80 години от отговора на Атина с „Не" на ултиматума на Мусолини за преминаване на войските през гръцка територия. Лидерите на партиите се ограничиха с поздравления за празника в социалните мрежи.

Коронавирус има в цялата страна, съобщават лекарите в призив за стриктно спазване на мерките. Празникът отложи с един ден налагането на пълна карантина в областите Серес и Янина. От утре сутрин в тези райони е под контрол и напускането на областта.

С очакване за въвеждане на още ограничителни мерки са 13 гръцки области. Броят на заразените е висок в Атика и Солун. Властите предупреждават за ускорено предаване на вируса и в област Родопи ,която се намира в близост до границата с България.

Гръцките власти информират влизащите през граничния пункт „Кулата-Промахон", че на гръцка територия преминават през области с активно предаване на коронавируса.