Форум на балканския туризъм събира най-успешните по време на ковид-кризата
Секция: Туризъм
28 Октомври 2020 14:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Форум на балканския туризъм събира най-успешните по време на ковид-кризата

/КРОСС/ Шестото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2020 ще отбележи значимите постижения на компаниите, които усърдно работят в най-важната сфера за развитието на полуострова и то в период на остра пандемична криза, засегнала най-вече туристическия сектор. Общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма от различни държави ще превърнат София в столица на Балканите.
Събитието ще се състои на 4.12. 2020 г. от 20 ч. в хотел МАРИНЕЛА, София, съобщава ВИП Комюникейшън.
Сред целите, които си поставят организаторите на тази престижна церемония, са отдаване на заслужено внимание на фирмите, които успешно работят дори в период на световна Ковид-криза в този значим отрасъл, повишаване репутацията на бранша чрез насърчаване на значимите постижения на специалистите в тази сфера.
Сред финалистите е община Ловеч - Балкански лидер в Културния Туризъм .

Пролетният празник Цветница е традиционен за града. Ежегодно в дните Лазаровден и Цветница от края на деветнадесети век, та и досега в рамките на празника се организират и провеждат Национален събор на народното творчество и панаир на художествените занаяти като част от Националния културен календар.
На две сцени в град Ловеч над 1500 участници представят в богата фолклорна програма своите умения в певческото и танцовото изкуство. Традиционно, на площад „Тодор Кирков" в кв. „Вароша", майстори-занаятчии правят уникални демонстрации, как се създават керамични предмети, писани яйца, дърворезбовани пана и пластики. Гостите на Ловеч при желание могат да опитат да създадат своя собствена творба с помощта на майстор и автентични инструменти.
През последните години празникът се разпростря и в нови градски пространства, голям базар има по бул. „България" и в Бившата казарма. На гаровия площад „Инж. Трифон Трифонов" пък са разположени различни люлки и увеселителни съоръжения. Хиляди гости се стичат през почивните дни на Цветница в Ловеч.
Люляковият Ловеч има своята неповторима, съхранена във времето и запазила красотата си пролетна традиция - празника Цветница да започва с ритуала „По вода" или още „Кумичене". По стар обичай на Връбница участвалите в Лазаруването моми пускат от Богоявленския мост по течението на водата приготвените венчета от върба. Момата, на която венчето първо изплува най-отпред, тя е „Кумичката" или Кръстница на празничната Цветница в Ловеч, тя е избраната. Всички ще я поздравят, момък ще и напие водата от стомната и това е знакът, че пролетният празник на цветята, младостта и пробуждащата се природа започва. Всички моменти от обичая Кумичене се придружават от съответните обредни песни, в които преобладават мотивите за качествата на моми и ергени, за любовта между тях, за предстояща женитба. До наши дни е останало народно поверие, според което девойка, която е лазарувала и се е кумичила, не може да бъде похитена от змей. Тя вече има право да се моми, да очаква сватове и да се ожени.
„Кумичката", придружена от напет момък, води празничното шествие под музикалния съпровод на Общински духов оркестър - Ловеч към сцената в Бившата казарма.
Кметът на Община Ловеч обявява името на „Кумичката" и й поставя корона, закичена с пролетни цветя.„Кумичката", царицата, на един от най-жизнерадостните пролетни и най-обичаните Ловешки празници, по стара традиция повежда празничното хоро на площада.
Лазаруването, цветнишките венчета, лазарските песни и хора, песните и танците с „Кумичката" са израз на несломимия дух на българина за запазване и обновяване на рода, преклонение пред младостта и красотата.