Георги Свиленски: Няма как в Закона за търговското корабоплаване да променяте Наказателния кодекс
Секция: ПОЛИТИКА
28 Октомври 2020 14:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Свиленски: Няма как в Закона за търговското корабоплаване да променяте Наказателния кодекс

/КРОСС/ „Няма как в Закона за търговското корабоплаване, в преходни и заключителни разпоредби, да променяте Наказателния кодекс. Безспорно незаконните автомобилни превози са проблем в България. Обаче колко пъти гледахме Закона за автомобилните превози и колко пъти имаше промяна на Наказателния кодекс? Там не можахте да намерите място и сега, между първо и второ четене, в закон, който се гледа само в Транспортна комисия, вие вкарвате промени в Наказателния кодекс. И това са промени - от 5 до 10 години затвор. Може би за убийство няма такова наказание. Призовавам колегите от управляващото мнозинство да отхвърлим този текст и да бъде внесен по надлежния ред." Това призова заместник-председателят на ПГ на „БСП за България" Георги Свиленски от парламентарната трибуна.
Иван Иванов: За убийство по непредпазливост се дава по-малко наказание, отколкото вие налагате за возенето на двама души в автомобил
„Правя апел към колегите от управляващото мнозинство - текстът за нерегламентираните автомобилни превози да бъде преразгледан и да бъде внесен текст, който отговаря както на българската Конституция, така и на концепцията за наказателно право в България. Приемайки такова нещо, тук ще се промени цялостната теория за наказателно право. Вие инкриминирате нещо, което към днешна дата не е било инкриминирано и се налага една абсолютно несъразмерна тежест на наказанието. За убийство по непредпазливост се дава по-малко наказание, отколкото вие налагате за возенето на двама души в автомобил." Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България" Иван Иванов от парламентарната.
Явор Божанков: В споделеното пътуване има пропуски, но наказателната принуда трябва да е последният инструмент, който използвате
„Безспорно в споделеното пътуване и в транспорта въобще има много пропуски, има и нелоялна конкуренция. Но наказателното право е ядрената бомба, която може да се пусне върху даден обществен проблем. Наказателната принуда е най-тежкият инструмент, който държавата използва и той трябва да е последният инструмент, който тя използва. Причините да съществуват тези проблеми в транспортния сектор далеч не са в наказателната политика. Въвеждайки тази наказателна репресия, вие пораждате цял нов клас обществени проблеми. В случая средството просто не оправдава целта. Вие искате да угодите на транспортния бранш, но по този начин не решавате проблема, а само го прехвърляте на прокуратурата". Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България" Явор Божанков от трибуната на Народното събрание.