Инфекциозна болница в София е на предела на възможностите си
Секция: Здраве
28 Октомври 2020 15:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Инфекциозна болница в София е на предела на възможностите си

/КРОСС/ "Проблемът с леглата започва да става осезаем. Болницата ни е на предела на възможностите да приема пациенти", каза пред БНР д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница в София. Той уточни, че в здравното заведение има единични свободни легла, които са освободени от пациенти, които ежедневно се изписват, но много бързо се запълват - дори в рамките на едно дежурство.

По думите на д-р Вълков със заповед на министъра на здравеопазването може да се увеличи легловата база, но кадровият проблем е факт в цялата страна:

"Доброволците са решение на проблема, макар и отчасти, защото умората в екипите е огромна. Проблемът с медицинските сестри е по-голям, отколкото с лекарите. Сестрите са на предела на възможностите си".

В предаването "12+3" д-р Трифонов посъветва пациентите със симптоми да се свържат с личните си лекари и да се правят тестове само на тези, които имат разгърната клиника:

"При положителен резултат и развити някакви симптоми да потърси медицинска помощ, независимо от стадия на заболяването".

Според д-р Трифон Вълков предприетите противоепидемични мерки са достатъчни, ако се спазват стриктно:

"Не виждам в обществото притеснение от нарастването на случите на заразени с коронавируса. Неизпълнението на мерките е проблем", подчерта той.

Опитът в диагностиката и лечението на коронавирусната инфекция медикът определи като вероятна причина за успокоението сред обществото и подценяването на сериозността на заболяването.

Д-р Трифонов припомни, че в Инфекциозна болница е базиран и Координационният център за разпределение на пациенти с Covid и сподели, че поради това там могат да се видят пациенти във всеки стадии на болестта и с различно протичане на заболяването.