Образователни центрове и занимални пред фалит, искат помощ
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Октомври 2020 16:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Образователни центрове и занимални пред фалит, искат помощ

/КРОСС/ Собственици на частни школи, занимални и образователни центрове алармират, че са пред фалит заради предстоящото прекратяване на присъствените занимания в тях от утре за срок от 14 дни, съобразно заповедта на здравния министър.

В позиция до Министерския съвет и Министерствата на образованието и здравеопазването собствениците на частни школи, занимални и образователни центрове посочват, че са изключително притеснени от последната заповед на здравния министър, тъй като ново затваряне за тях би било пагубно, а и немалка част от тях не могат да се класират за мерките за обезщетения - тъй като работят на договор за управление или са самоосигуряващи се лица, нямат и служители:

"Спазваме хигиенните норми. Всички цитирани изследвания до момента не посочват децата като разпространители на вируса", пишат собствениците и питат:

"Защо в училище е позволено смесването на ученици от различни паралелки, а със същия аргумент се затварят езикови и други школи и образователни центрове".

В заключение собствениците заявяват, че ако им бъде отнето правото на труд, ще спрат да плащат осигуровки и данъци за периода, за който са затворени.

За този период те искат директна помощ в размер на 80% от заплатите и осигуровките на работещите и 80% от наемите на помещенията, които ползват.