Блокчейн и фондове за изкуствен интелект в ЕС набират 700 милиона евро за инвестиции
Секция: Наука
28 Октомври 2020 19:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Блокчейн и фондове за изкуствен интелект в ЕС набират 700 милиона евро за инвестиции

/КРОСС/ Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ или EIF) и Европейската комисия обявиха в сряда подписването на споразумения с първите шест фонда за рисков капитал, а именно 42CAP III, Dawn Capital IV SCSp, Fly Ventures Fund II, HenQ 4 Fund Cooperatief, Open Ocean Fund 2020 и Speedinvest III EuVECA, относно пилотната европейска програма InnovFin за изкуствен интелект и блокчейн (InnovFin Artificial Intelligence and Blockchain).

Общият размер на фонда от 700 милиона евро е за подпомагане на инвестициите в технологичния сектор, включително мащабни дейности по изкуствен интелект и блокчейн технологии (AI и BT).

Споразуменията бяха подписани с цитираните по-горе фондове, които са от Австрия, Финландия, Германия, Люксембург и Холандия и се очаква да донесат 700 милиона евро допълнително финансиране на нововъзникващите технологични компании в цяла Европа с акцент върху развитието и използването на изкуствен интелект и блокчейн технологии . Това включва напредъка на обещаващи приложения в областта на т.нар. "интелигентни градове", автоматизацията, езиковото и машинното обучение, както и киберсигурността.

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон посочи, че "Европа се нуждае от повече инвестиции във високо иновативни цифрови компании. Приветствам сътрудничеството с ЕИФ, което доведе до първия инвестиционен фонд в целия ЕС в подкрепа на инкубацията и разширяването на изключително иновативни технологии за изкуствен интелект и блокчейн.

До момента Инвестиционният план за Европа е мобилизирал 535 милиарда евро инвестиции в целия ЕС, подкрепяйки в този процес над 1,4 милиона малки и средни предприятия.

От своя страна Главният изпълнителен директор на ЕИФ Ален Годар каза:

"Европа е дом на водеща в света изследователска общност за изкуствен интелект и блокчейн с динамични стартиращи фирми и широк спектър от традиционни индустрии. Радвам се, че можем да си партнираме с ЕК, за да инвестираме в тези 6 фонда които са насочени към компании, които искат да възприемат иновативни процеси и бизнес модели".