Скандалната снимка на панаира в Сливен е отпреди 2 години
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Октомври 2020 16:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Скандалната снимка на панаира в Сливен е отпреди 2 години

/КРОСС/ Скандалната снимка на панаира в Сливен по Димитровден, която разбуни духовете в социалните мрежи, е отпреди 2 години, съобщи "Сливен прес", като се позова на автора на кадъра. Местната медиа обаче не оповестява самоличността му.Снимката бе публикувана във Фейсбук с текст "Май ще има ръст на заразените с COVID-19", придружен с емотикони с усмивки. За минути постът бе споделен от хиляди възмутени потребители, тъй като градът под Сините камъни е в червената зона на Covid-19. Сред тях бяха и изявени обществено личности като политолога Огнян Минчев.

Авторът обяснява, че това е било опит да се пошегува и да провокира. След като нещата ескалираха, спрял коментарите и после я изтрил, за да не си навлече излишни проблеми. Писал и до телевизията, която излъчи новината, придружена с остри думи на един от водещите, за да им съобщи, че снимката е стара. Отговор оттам засега не е получил.

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски потвърди, че снимката е била изтрита тази сутрин от автора й.

"Специалистите обясниха, че няма метаданни, които да дадат представа кога точно е направена тя: дали сега на Димитровден, или преди година. Отговор на този въпрос ни даде самият автор чрез една от сливенските медии. Той съобщава, че е направил снимката преди две години", заяви Божурски.

Той допълни, че няма еднозначен отговор дали е трябвало да бъде забранен развлекателния парк, който всяка година приема посетители за Димитровден.

Провеждането на това мероприятие не попада в ограничителния режим на противоепидемичните мерки, които разпоредих с моя заповед от края на миналата седмица, обясни областният управител.

"Празникът бе едно от всички събития от началото на епидемията. За някои са налагани ограничения, за други - не. Труден въпрос. Пак повтарям, когато се спазват мерките, си помагаме и няма пречка. Стига да сме загрижени за здравето си - своето, на децата си, на близките си. Контролът безспорно е много важен и необходим, но не е панацея", допълни областният управител.

Чавдар Божурски бе категоричен, че може да направи разлика между отговорността да спазваш мерките и отговорността да вземаш решения.

"Това трябва да е ясно. Всички носим отговорност за мерките, всички. Защото каквито и заповеди да издаваме за противоепидемични мерки, какъвто и контрол да се извършва, ако няма разбиране за личната отговорност към собственото здраве и здравето на околните, трудно можем да променим броя на заболелите", коментира областният управител на Сливен.