Армения нападна цивилни обекти в Азербайджан, има жертви сред населението
Секция: СВЯТ
28 Октомври 2020 18:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Армения  нападна цивилни обекти в Азербайджан, има жертви сред населението

/КРОСС/ От 27 септември 2020 г. въоръжените сили на Армения целенасочено, широко и систематично са насочени към цивилното население, частните къщи и гражданската инфраструктура в Азербайджан. По този начин Армения грубо нарушава своите задължения съгласно международното хуманитарно право, включително Женевските конвенции от 1949 г. и допълнителните протоколи към нея, както и пренебрегва хуманитарното прекратяване на огъня, обявено на 10, 18 и 25 октомври.
На 27 октомври късно следобед въоръжените сили на Армения изстреляха касетъчна 300-мм ракета „Смерч" по жилищните райони на регион Бaрдa. В резултат на това нападение, загинаха четирима цивилни, включително 2 и 7-годишни момичета, а тринадесет цивилни бяха ранени.
Армения допълнително ескалира напрежението и предприе атаки в различни посоки, особено през международната граница с Азербайджан. Село Агбанд от азербайджанския регион Зангилан стана обект на подобни трансгранични атаки.
Въоръжените сили на Армения също продължиха да обстрелват града Тертер и селата му с тежка артилерия през целия ден. В резултат на това беше пострадал клонът на отворено акционерно дружество "Азерхалча". Също така на 26 октомври вечерта, регионът Тертер беше подложен на атака с 300-мм ракета „Смерч.
Освен това арменските сили нападнаха екипажа на „Евронюз" и ясно различимия им автомобил, с противотанковата ракета „Корнет", докато изпълняваха професионалните си задължения като журналисти в селата Талиш и Суговушан, в региона Тертер. За щастие ракетата се отклони от целта и екипажът се спаси от атаката с леки повреди на превозното си средство.
Към 27 октомври общо 69 цивилни, включително деца, жени и възрастни хора бяха убити, 310 цивилни бяха хоспитализирани със сериозни наранявания. Около 2300 частни къщи, 90 жилищни сгради и над 400 цивилни инфраструктури бяха повредени и станаха неизползваеми в резултат на безразборните въоръжени атаки на Армения.
Азербайджанската национална агенция за противоминна дейност (ANAMA) съобщи, че на 26 октомври като част от специалните оперативни полеви посещения в жилищните райони, засегнати от нападенията на Армения, Агенцията е открила пет бомби 9N235, в селата Топгарагоюнлу и Мешали, в района Горанбой. Многострелните ракетни системи „Смерч" са касетъчни боеприпаси, забранени по международното право.