Днес е Световния ден на балета
Секция: КУЛТУРА
29 Октомври 2020 08:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес е Световния ден на балета

/КРОСС/ За първа година балетът на Софийската опера ще се включи в отбелязването на Световния ден на балета на 29.10.2020 г.

Инициативата стартира през 2014 г., като представя най-добрите балетни трупи от цял свят и дава възможност на зрители от всяка точка на света да бъдат част от репетиции на живо, интервюта с артисти и всичко най-интересно зад кулисите. Тази година акцентът ще бъде как пандемията от COVID-19 повлиява на балетното изкуството, как различните трупи постепенно се връщат към нормалния ритъм на репетиции и към представления пред публика.

Изданието ще се излъчва през целия ден, като има специално изготвена програма на всички участници. Домакини на събитието са Австралийският балет Мелбърн, Балетът на Болшой театър и Балетът на Кралската опера в Лондон.

Миналогодишното издание на World Ballet Day е едно от най-успешните събития през годините - достига до 315 милиона потребители на социални мрежи от целия свят.

Тази година Софийската опера ще излъчи на живо участието си през официалната Facebook страница и YouTube канал на театъра, като началото е 16:00 ч. българско време. Компанията -домакин на региона, към която Софийската опера и балет е включена, е Royal Opera House London.