Започва акция „Зима“ по пътищата у нас
Секция: Автомобили
29 Октомври 2020 09:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва акция „Зима“ по пътищата у нас

/КРОСС/ В краят на тази седмица полицията започва акция "Зима". Ще се следи за поставени зимни гуми, изправност на светлини и чистачки. Глоби ще се налагат след 15 ноември, а дотогава полицията само ще предупреждава. Важно е да уточним, че в Закона няма „зимни гуми", а такива за зимни условия - с подходящ грайфер от 4 мм, предаде NOVA.

„Задължително е да проверяваме антифриза. Не бива да го оставяме под минималните нива", обясни автомобилният състезател Димитър Стефанов. Според него, колкото и да е мощен даден автомобил, той става страшно опасен, ако е с неподходящите и некачествени гуми.

„Лятната гума под 10 градуса се втвърдява. Става твърда и не държи. Все още сме държава, в която лятото и зимата трябва да караме различни гуми", добави Стефанов.

Собственикът на автосервиз Димитър Колев показа каква е разликата между нова и износена автомобилна гума. При новите дълбочината на грайфера е около 9 мм, при износените той е паднал до 2,6 мм, а на места и до 0.

„При 9 мм сцеплението е коренно различно, разликата в спирачния път достига до 15-20 метра, в зависимост от условията на пътя. Доста предлагане има на пазара, но ако клиентът не е запознат, съветвам да се допита до специалисти", каза още той.

Според Колев по-скъпите гуми се предлагат от по-известни марки, които залагат на качеството на материала. На пазара се предлагат както и гуми за над 250 лв., така и такива под 100 лв.