Вълчев: Училищата не трябва да се затварят първи
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Октомври 2020 11:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вълчев: Училищата не трябва да се затварят първи

/КРОСС/ Министърът на образованието възрази за затварянето на училищата. Не трябва да се пристъпва към преминаване в електронно обучение на малките ученици в началния курс, призова Вълчев. Той държи на локалния подход за затваряне на училища и карантиниране на паралелки и отрече да е прехвърлял отговорността на училищните директори.

В същото време Вълчев призна, че неговите аргументи олекват пред тези на здравния министър, тъй като става дума за човешки животи.

Той се аргументира, че в дългосрочен план това ще се отрази върху качеството на образованието и ще има проблеми със социализацията и качеството на образованието.

Сегашното решение на гимназиите да бъдат затворени е разумно и балансирано, уточни тоой. "При гимназиалния етап обучението в електронна среда е по-ефективно, при по-малките не е толкова ефективно. Особено в първоначален етап е с много ниска степен на ефективност. Учениците в гимназиалния етап не задължава родителите да са край тях", коментира той.

"Следим в 16 страни какво се случва - в Русия и в Израел, и в повечето европейски страни. В 5 от тези страни са взети централни решения, в другите са локални. Ние избрахме локалния, за да има максимално присъствено получение. Когато децата с грипоподобни симптоми надскочи 15% паралелката излиза в карантина, а по предложение на училищното ръководство може цялото училище да мине", посочи още той.

Вълчев е дал разрешение на 15 основни училища да преминат в дистанционно обучение. От днес важи заповед гимназиите да бъдат затворени в 14-дневен срок.

"Четирима учители са починалите в последните две седмици. Затова трябва да бъдем отговорни и да помогнем на лекарите, които се борят със епидемията. Убедени сме, че по линия на възпитанието можем да постигнем много повече, ако продължаваме с решенията на централно затваряне. Училищата не трябва да се затварят първи", отново повтори тезата си просветният министър.