Депутатите гласуваха промени за делегираните прокурори в Европрокуратурата
Секция: ПОЛИТИКА
29 Октомври 2020 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Депутатите гласуваха промени за делегираните прокурори в Европрокуратурата

/КРОСС/ Депутатите приеха на първо четене промени, свързани с делегираните прокурори, които ще бъдат част от Европейската прокуратура.

Според поправките в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт е предвидено, че европейските делегирани прокурори са членове на прокуратурата на Република България.

Органът, компетентен да извършва подбор на кандидатите за европейски делегирани прокурори, е прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет, която чрез министъра на правосъдието уведомява европейския главен прокурор за излъчените кандидатури.

Службата на европейския прокурор (EPPO) ще упражнява надзор, ръководи и наблюдава всяко разследване и наказателно преследване, което ще се предприема от европейските делегирани прокурори, като националната прокуратура няма да има правомощия за контрол.

По време на дебатите от БСП остро възразиха срещу предлаганите поправки. Те попитаха кой и как ще излъчва кандидатите и настояха това да се решава от пленума на Висшия съдебен съвет.

„Въпросът е кой ще изберем и как ще го изберем. Пише, че прокурорската колегия ще направи подбор", заключи Нинова и заяви, че най-големият проблем на управлението на ГЕРБ е корупцията.

„Трябва да отчетете кога европейските ни партньори имат доверие в България - когато управлява ГЕРБ и Борисов", контрира Десислава Атанасова от управляващата партия.

„Когато става дума за корупция, не давайте дума на депутати от партията, която е най-свързвана с ограбването на народа и фалиращите банки", включи се в дебата и Веселин Марешки.

„Законопроектът дава достатъчно ясни рамки, защото голяма част от нещата са записани в самия регламент", посочи и Красимир Ципов от ГЕРБ.