Гастроинтестиналните симптоми предвещават по-тежка форма на COVID-19
Секция: Здраве
29 Октомври 2020 12:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гастроинтестиналните симптоми предвещават по-тежка форма на COVID-19

/КРОСС/ Гастроинтестиналните симптоми са свързани с по-тежка форма на Ковид-19 и по-лоша прогноза, обявиха два американски изследователски екипа, цитирани от Ройтерс.

Единият екип е прегледал 38 предишни изследвания, обхванали повече от 8400 пациенти. Резултатите показаха, че хората с диария е с 63 процента по-вероятно да развият тежка форма на Ковид-19. Според д-р Субаш Гимире от болницата "Гъртри Робърт Пакър" в Пенсилвания тези болни може да са с по-висок вирусен товар, което кара тялото да реагира по-остро.

Другият екип е изследвал 921 пациенти. Той установи, че около 22 процента с поне един гастроентерологичен симптом постъпват по-често в болница и интензивно отделение.

Колкото повече гастроинтестинални симптоми имат пациентите, толкова повече се увеличава вероятността от болнично лечение, твърди д-р Дарбаз Аднан от медицинския университетски център "Ръш" в Чикаго.

Той препоръчва лекарите, оценяващи състоянието на пациенти с Ковид-19, да имат предвид, че гастроинтестиналните проблеми могат да сигнализират определено по-висок риск от влошаване на състоянието.

Двете изследвания бяха представени на виртуалната годишна конференция на Американския колеж на гастроентеролозите.