Корнелия Нинова: Европейската прокуратура е средство за борба с корупцията в България
Секция: ПОЛИТИКА
29 Октомври 2020 12:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Корнелия Нинова: Европейската прокуратура е средство за борба с корупцията в България

Няма да подкрепим законопроекта на правителството за представителите на България в Европейската прокуратура, защото е опасност

/КРОСС/ „Кой е един от най-големите проблеми на България по време на управлението на ГЕРБ? Корупцията. В последния доклад за наблюдение върховенството на закона и в Резолюцията на Европейския парламент има едно много показателно изречение - че европейски средства отиват в близки до  управляващите фирми, и че срещу това трябва да се вземат мерки. Европейските средства, които получаваме, са изключително важни за растежа в икономиката и за подобряване социалните условия на живот. Още по-важни ще бъдат в следващите години, когато ще бъдат полезни за страната ни за възстановяване от COVID кризата." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна във връзка с предложението на правителството за промяна в НПК за представителите на България в Европейската прокуратура.
Според Нинова е изключетелно важно кой ще представлява България в Европейската прокуратура, но още по-важно е как ще бъдат избрани тези хора. „Как ще изберем безспорни авторитети, професионалисти, свободни от зависимости и честни магистрати? Как ще гарантираме техния прозрачен избор?" попита председателят на БСП.
По думите и предложението, което прави Министерски съвет, не отговаря на тези въпроси: „Предложението на МС гласи: "Прокурорската колегия извършва подбор на кандидатите за европейски делегирани прокурори". И толкоз. Колко наблюдаващи прокурори предлагате да има България? Защото в условията пише двама или повече. Имате ли представа колко представители ще излъчи България в Европейската прокуратура? По погледите ви виждам, че не. От трибуната Нинова попита и за критериите, на които трябва да отговарят тези хора, както и какъв трябва да бъде професионалният им опит.
„Следващият въпрос, който председателят на левицата зададе към управляващите е кой ги предлага тези хора: „Прокурорската колегия ли, неправителствени организации ли, Министерски съвет ли, парламента ли? Кой? И на това нямате отговор очевидно. В много голяма степен законопроектът за промените в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/ и Законът за съдебната власт е юридически и правен въпрос. Но в още по-голяма степен това е държавнически въпрос", категорична бе тя.
„Ето защо няма да подкрепим този законопроект, не само защото не отговаря на тези въпроси. Защото е опасност. Каква? Първо българските европейски прокурори да се излъчат непрозрачно. Ако не мислите партийно и конюнктурно, а мислите държавнически и извън рамките на един мандат, ще се сетите, че най-големият проблем на политиката днес е недоверието на хората към политическата система, към правосъдната система, липсата на чувство за справедливост. Това е голямото предизвикателство", коментира Нинова.
Тя заяви, че начинът, по който ще се избират европейските прокурори, ще засилва недоверието и евроскептицизма в българския народ. „Разбирате ли каква вреда нанасяте на държавността дългосрочно? Знаете, че големият проблем е с недоверието. Очевидно не искате да го решим. Какъв ще е резултатът от това? Засилване на недоверието и на евроскептицизма. Това не помага на никого", поясни лидерът на БСП.
„Обръщаме се към всички извънпарламентарни партии. Към онези, които десетки дни стояха на протестите и по площадите с хората и искаха справедливост и върховенство на закона. Не мълчете днес. Ние сме тук, парламентарната опозиция и не мълчим, но и вие навън, които водехте хората в тази справедлива кауза - към вас се обръщам. И в този случай партийният егоизъм ще доведе до резултата, за който ви говорих - недоверие. Това е не само юридически въпрос." Тя допълни, че прозрачният избор на честни и независими хора, смели да разследват всичко до край, е стъпка към възстановяване на доверието и към връщане на държавността. 
„Ако искате след 11 години управление все още да се оправдавате с миналото, останете си там - в миналото. Сега сме 2020г. и държавниците трябва да мислят за настоящето и за бъдещето. А това, което виждат в настоящето е - чекмедже, пълно с пари, и пистолет до главата на премиера, за да ги пази", завърши Нинова.