Спорните „златни паспорти“ остават възможни и след промените в закона
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Октомври 2020 15:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спорните „златни паспорти“ остават възможни и след промените в закона

/КРОСС/ Спорните „златни паспорти" остават възможни и след промените в Закона за българското гражданство, които бяха приети на първо четене. Поправките предвиждат единствено - българско гражданство да не се предоставя срещу краткотрайни инвестиции. Преди дни Европейската комисия изпрати писмо до България, в което настоява да бъде променено законодателството, в противен случай срещу страната ни ще бъде предприета наказателна процедура.
"Европейската комисия не е забранявала инвестиционното гражданство", заяви Йордан Цонев от ДПС, чието предложение беше прието гражданство да се придобива само при дълготрайни инвестиции и работни места, а да отпадне за краткотрайни инвестиции в държавни ценни книжа. Цонев уточни какъв е призивът към България от страна на Еврокомисията:
"Европейските ни партньори не са ни забранявали да имаме инвестиционно гражданство. Не. Никой не може да накара една страна да се лиши от този инструмент, а и Европейската комисия не го прави спрямо България. Прецизирането е едно, забраната е друго".
От БСП посочиха, че европейските институции наблюдават процесите у нас и така наречените "златни паспорти" трудно ще бъдат възприети от Брюксел. Крум Зарков каза:
"В Европейската комисия, която следи този процес, разбират продавайки българско гражданство, продаваме европейско гражданство и нанасяме вреда на сигурността на целия Европейски съюз. Същата тази Европейска комисия и Европейски парламент ги оцени в последните месеци и няма жива сила, която да накара европейските институции да повярват, че това правителство и това мнозинство може да гарантира каквото и да било, камо ли спазването на закона".
Александър Иванов от ГЕРБ заяви, че законопроекта повишава критериите за придобиване на инвестиционно гражданство и не бива да бъде пренебрегнато, особено сега по време на пандемия:
"Възможността за добиване на такова гражданство, особено сега в коронакризата и пандемията и възстановяването на икономиката на Европа, не трябва да бъде зачеркната тази възможност".