Гърция подготвя национален план за справяне с Covid-разпространението
Секция: СВЯТ
29 Октомври 2020 16:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гърция подготвя национален план за справяне с Covid-разпространението

/КРОСС/ Гърция подготвя национален план за справяне с разпространението на Covid-19. Под карантина вече са районите Солун, Серес, Родопи, Янина. Въвеждат се строги противоепидемични мерки. Полиция следи за спазването и глобява дори за неправилно носене на маска. "Носете маски, спазвайте дистанция, поддържайте добра хигиена на ръцете" това съобщение изпращат властите на всички жители на областите Серес и Янина, които от днес са под карантина.

Всички резултати от тестването на жители в Солун показват активност на вируса сред всички възръстови групи, съобщават епидемолозите.

Премиерът обяви, че под карантина влизат още от днес областите Солун и Родопи. Започна безплатно тестване на населението. Очаква се в следващите дни увеличен брой заразени. Премиерът Мицотакис обоснова въвеждането на локдаун в Северна Гърция с висок ръст на заразяване:

"Всички мерки, които въвежда и изпълнява всяка страна са отговорност на правителството. В Гърция имаме в сравнение с другите страни относително ниска бройка на заразени, което предполага, че се движим с две или три седмици назад в сравнение с това, с което се сблъскват другите европейски страни. Но здравната ни система е под силен натиск. Налага се отново да въведем строги мерки дори преди други европейски страни".

Прекратява се дейността на държавните институции в рамките на карантината, магазините са отворени с ограничено работно време, в сила е вечерен час.