Разширява се обхватът на гаранционната програма на ББР в подкрепа на бизнеса
Секция: ИКОНОМИКА
29 Октомври 2020 15:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разширява се обхватът на гаранционната програма на ББР в подкрепа на бизнеса

/КРОСС/ Българска банка за развитие (ББР) изготви промени в гаранционната програма за подкрепа на малкия и среден бизнес, пострадал от пандемията COVID-19. С тях се разширява обхватът на правителствената мярка, като се предоставя възможност на по-голям брой компании от най-засегнатите от пандемията сектори да се възползват от нея. С решението на МС от 28.10.2020 г. се увеличава размерът на гарантираните от ББР заеми, който вече ще може да достига 2 млн. лева. С 6 месеца, до средата на юни 2021 г., се удължава срокът за кандидатстване. Сред допустимите компании вече са и големи предприятия, които са регистрирани като търговски дружества в страната.
ББР гарантира 80% от размера на заемите, като процентът се запазва и след одобрените промени. За да повишат склонността си да кредитират обаче, както и за да могат да намалят размера на лихвите по заемите, банките-партньори имат право да изискват вещни обезпечения в размер до 50% от стойността на кредитите, които договарят.
С приетите промени по програмата вече ще могат да кандидатстват предприятия, чийто персонал надвишава 250 души, както и такива с годишен оборот над 97,5 млн. лв. или със стойност на активите над 84 млн. лв. По този начин ще се даде достъп до ликвиден ресурс и за по-големи предприятия, включително в сферата на туризма и транспорта, които до този момент бяха извън обхвата на правителствената мярка. Чрез нея ще бъдат подкрепени и по-големите местни производители, чийто бизнес осигурява заетост за цели региони в страната.
Приоритет в програмата остава финансирането на МСП, като минималната квота ще бъде поне 60% от формираните портфейли от кредити.
Увеличава се и абсолютният максимален размер на кредитите към едно и свързани лица от 300 хил. лева на 1 млн. лева за МСП и на 2 млн. лева за големи предприятия, които обаче следва да са търговски дружества по смисъла на Търговския закон. По програмата няма да е допустимо финансирането на сдружения и на така наречените дружества по ЗЗД.
Сред съществените подобрения в механизма е възможността за отпускане на финансов ресурс за инвестиции, не само за оборотен капитал.
Предвидено е увеличаване на лимита на гаранционни плащания от страна на ББР към търговските банки по програмата (CAP) от 30% на 50%.
С 6 месеца ще бъде удължен крайният срок за кандидатстване за финансиране - фирмите могат да подават искания пред търговските банки до 20.06.2021 г. С още една година ще бъде удължен и срокът на предоставената от ББР гаранция по портфейлите от кредити. Това ще позволи допълнително подобряване на схемите за плащанията по заемите - от 5 на 6 години.
ББР предвижда още облекчаване на процеса за установяването на затруднено положение на фирмите по време на корона-кризата, намаляване на изискванията за усвояване на средства по обортните кредити, както и опростяване на процедурата за предявяване на плащания по предоставената от ББР гаранция. Съществуващите заеми, които ще се включват в гарантирания от ББР портфейл вече ще са с по-дълъг гратисен период - до 30.06.2021 г.
Промените ще влязат в сила след одобрение на Европейската комисия и след подписване на допълнителни споразумения с всяка от търговските банки-партньори по програмата.
Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на МСП, пострадали от извънредната ситуация и пандемията COVID-19 стартира като антикризисна мярка през м. май 2020 г. До момента партньори по нея са 8 търговски банки, които отпускат заеми до 300 хил. лева за компании със спад на оборота, съкратили персонал, затворили производствени помещения и офиси, с неполучени вземания от клиенти и неразплатени суми към доставчици.
До момента от програмата са се възползвали 643 компании, за които ББР е потвърдила гаранции върху финансиране в размер на 90,7 млн. лева. Предприятията са в едни от най-тежко пострадалите от пандемията сектори: търговия, туризъм, производство и транспорт.