Създават система за свободните COVID-легла в страната
Секция: Здраве
30 Октомври 2020 10:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Създават система за свободните COVID-легла в страната

/КРОСС/ Бургаски собственик на болница и медицински центрове е готов да плати за създаването на единна информационна система, която да оповестява свободните легла в COVID-отделенията на болниците в цялата страна. По думите му тя трябва да бъде готова до 10 дни.

До решението се стигнало ,след като само в един ден върнали 4 линейки, които търсели свободни места, за пациенти.

Става дума за една обща система между болниците в страната. Така пациентите няма да си губят времето в обиколки, а лесно и адекватно ще получат нужната информация. Паниката е толкова голяма, че и самото обикаляне води до влошаване на състоянието на пациентите. Те остават с много лошо усещане за липса на организация, казва собственикът на УМБАЛ "Дева Мария" - Бургас д-р Семир Абумелих. Той добавя, че само за няколко минути вчера всички собственици на болници са направили група в интернет, в която си съобщават капацитета и нуждите.

Създаването на такъв сайт е елементарно. Може да се направи от всеки, има много специалисти. Всяка болница влиза там и обявява местата си. Може да се сложи и карта, за да видиш какво е състоянието в района. Ние не се натискаме да вземем нещо от някого, но паниката е толкова голяма, колкото самата болест, добавя д-р Абумелих. Той отправи и призив към излекуваните пациенти да се върнат в отделенията и да помогнат с каквото могат. Според него те са защитени от вируса, защото вече имат антитела, а същевременно са запознати и с начина на работа в отделенията.