Кабинетът тихомълком ограничи избора на формула за пенсия
Секция: Анализи
30 Октомври 2020 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кабинетът тихомълком ограничи избора на формула за пенсия

/КРОСС/ Кабинетът тихомълком ограничи неохотно предоставената възможност за избор на методика за определяне на размера на пенсията. Вместо до 1 януари 2023 г. този избор ще е възможен само до края на следващата година, т. е. още само една година пенсиониращите се ще могат да изберат старата методика на изчисление - с включване на осигурителния доход за три благоприятни години до края на 1996 г. Това се разбра при публикуването на законопроекта за бюджет на държавното обществено осигуряване за 2021 г. на сайта на Народното събрание.

Предсрочното премахване на старата формула за изчисление на пенсиите с т. нар. три "златни" години е цената за неочакваната изненада, поднесена от социалния министър Деница Сачева на тристранката за бюджетните закони - намаляването на коефициента на редукция на основната пенсия за хората, които ще се пенсионират с две пенсии от есента на следващата година.

При готов проект на бюджет социалният министър обяви, че коефициентът ще падне наполовина на предвидените над 20%, като увери, че за това не е необходима промяна в разчетите на НОИ. Догодина не се очакват много пенсионери с две пенсии, но едва сега се разбира, че все пак промяна в намеренията ще има - в първоначалния вариант на закона нямаше съкращаване на срока за избор на пенсионна формула.

В мотивите към законопроекта черно на бяло пише, че изборът на пенсионна формула се ограничава заради промените относно втората пенсия. Това е поредно отмятане от законов ангажимент, поет от ГЕРБ и лично от премиера Бойко Борисов, при това без мотивация. То отново в типичен за ГЕРБ стил противопоставя интересите на различни групи пенсионери.

Правото на избор на формула за определяне на пенсията от самото начало е трън в очите на управляващите. В края на 2018 г. без предупреждение ГЕРБ промени формулата за определяне на пенсията, като премахна от нея стажа до 2000 г. Осигурителният институт и тогавашният социален министър Бисер Петков неглижираха собствените си прогнози, че за една трета от новите пенсионери промяната ще бъде ощетяваща и те ще получат по-ниски пенсии.

В. "Сега" направи поредица от материали през пролетта на 2019 г. за тази несправедлива промяна и бе обвиняван в непрофесионализъм, манипулация на данни и спекулации, въпреки че цитираше единствено официални изявления и статистика. Тези обвинения секнаха, когато Борисов се разпореди въпросът да бъде решен така, че да няма ощетени. Така бе дадено правото на избор между двете методики - с трите златни години преди 1997 г. или само със стажа от 2000 г. нататък.

Преди няколко месеца НОИ обяви в свой анализ, че 32 410 българи получават по-висока пенсия благодарение на правото да изберат старата формула. Това е над 1/3 (35.7%) от хората с начална дата на пенсията за трудова дейност между 31 декември 2018 г. и 1 юли 2020 г. Средното увеличение на индивидуалния коефициент на тези 32 410 възрастни е 15.3% спрямо това, което щеше да бъде по новата методика.

В първоначалния проект на бюджет на ДОО за 2021 г. бе предвидено, че правото на избор за четирите години, в които трябваше да действа, ще струва 30 млн. лв. на НОИ (тук са включени и разходите за 2019 г.). Какви са новите разходи за съкратения срок не е ясно.

И днес в парламента социалният министър Деница Сачева скандално зачеркна интересите на една трета от пенсионерите, като изтъкна, че намаляването не ощетява, а облагодетелства пенсионерите, защото за две трети от тях новата формула е по-изгодна. На тях обаче сегашното право на избор не пречи да изберат новата формула. За другата една трета Сачева не каза нищо.

 

ВТОРА ПЕНСИЯ

В предложените с бюджета промени в кодекса за социално осигуряване има ключови промени за втората пенсия. НОИ и правителството са се вслушали в гласовете на експертите, които единодушно настояваха за ревизия на коефициента на редукция на основната пенсия за периодите, в които са правени отчисления от общата осигуровка за универсален фонд. Предвиждаше се догодина той да е 20% за първите жени, които от есента ще се пенсионират с две пенсии.

Сега обаче държавата се съгласява да се вземе предвид трансферът от държавния бюджет в размер 12% върху сбора от осигурителните доходи на всички осигурени лица за периода от 2009 до 2015 г. включително (т. нар. включване на държавата като осигурител). Освен това при определянето на редукцията на индивидуалния коефициент ще се отчитат и годините осигурителен стаж със и без осигуряване в универсален пенсионен фонд, изтъкват вносителите. Министър Сачева направи прогнози, че коефициентът ще падне под 10%.

Тъй като вече има хора с ранно пенсиониране, които получават намалена пенсия заради втория стълб - като полицаи и военни, техните пенсии ще бъдат преизчислени с новия коефициент на редукция. Тези пенсионери вече получават намален размер на основната пенсия от НОИ, а втората пенсия ще им се дава, когато изпълнят общата пенсионна възраст за масовата трета категория труд. Сега от правителството предлагат пенсия, отпусната до 31 декември 2021 г., да може да се преизчисли, като срокът за това ще бъде 30 септември 2022 г.

 

ТРАНСФЕРЕН ПРОЗОРЕЦ

Хората, на които до 30 юни 2021 г. включително остават по-малко от 5 години до навършване на възрастта за пенсия, могат еднократно, в срок до 30 юни 2021 г. да упражнят правото на избор да се осигуряват само в НОИ, предвижда законопроектът. Има обаче и още една възможност, за която не беше ставало въпрос досега.

Хора с пенсия, отпусната до края на тази година и намалена заради осигуряване в универсален фонд, могат да прехвърлят партидата си в НОИ и да поискат институтът да им преизчисли пенсията, вече без намаление. И тук срокът е 30 юни 2021 г. Това означава, че пенсионирани военни и полицаи ще имат още един шанс да прехвърлят партидите си от втория стълб в НОИ, като това дори ще им гарантира преизчисление на пенсията за периода, в който са я получавали намалена с 20%.

 

ДЕМАГОГИЯ

Днес в парламента БСП предизвика дебат за политиката по подобряване адекватността на пенсиите в България в краткосрочен и дългосрочен план. ГЕРБ се задоволи да отговори на обвиненията, че изкривява системата с ударното увеличение на минималната пенсия, с мотивите към закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, който вчера бе внесен в Народното събрание. "Обединени Патриоти" не пропуснаха да обвинят БСП, че сега критикува увеличението на минималната пенсия, но в предишни години също е внасяла подобни решения. "3 долара пенсия! Това е вашата гордост", нахвърли се към левицата депутатът Юлиан Ангелов. Вие сте поредният социален министър, който не успя да се пребори за преизчисление на старите пенсии, обърна се към Сачева депутатът от БСП Виолета Желева.

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА www.segabg.com