Георги Михайлов: Управляващите изпуснаха пандемията
Секция: Интервюта
31 Октомври 2020 10:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Михайлов: Управляващите изпуснаха пандемията Корнелия Нинова е в добро състояние

 

/КРОСС/ "Разговарях с Корнелия Нинова и получих нейното човешко разрешение да споделя с вас как се чувства. В добро състояние е. Преценката за хоспитализация е преценка на клиницистите от ВМА. Като лекар не смятам, че нещата са сериозни като клинична симптоматика и очаквам в скоро време да я видим отново сред нас." Това заяви народният представител от парламентарната група на "БСП за България" проф. Георги Михайлов в предаването "Панорама" по БНТ във връзка с положителния тест за Ковид-19 на лидера на БСП Корнелия Нинова и последвалото й постъпване в болница.

"Още в началото на появата на Ковид-19 в България, БСП подкрепи въвеждането на извънредно положение, като БСП постави много точно условия - това извънредно положение да бъде с конкретен срок и всички решения за извънредното положение да се взимат от българския парламент. Това се прие от нашите политически опоненти.", припомни народният представител.

Проф. Михайлов подчерта, че историята на всички пандемии, както и всички научни данни са сочели, че ще има втора вълна през есента: "Управляващите имаха 6 месеца, за да подготвят здравната система за последствията от пандемията, но не го направиха."

Народният представител поясни пред водещия Бойко Василев, че правителството е трябвало да обърне внимание на няколко пункта: противоепидемиологичните мерки, конструирането на здравната система, за да бъде тя устойчива, както и съхраняването на медицинския персонал: "И в тези три аспекта управляващите не се справиха." Михайлов допълни, че здравната система не е реформирана от 10 години: "Наливат се още пари в една нереформирана система. Ние от БСП търсим решение на здравните проблеми."

"Мерките трябва да бъдат балансирани. Още в първите месеци на пандемията Френската педиатрична асоциация заяви на френския президент Макрон: " Върнете децата в училище. Последствията за тях ще бъдат много по-тежки, отколкото от Ковид инфекцията". Франция и Германия са в карантина, но всички деца там са на училище. В България се прокламираше, че ще има присъствена учебна година, но само един месец след началото й управляващите изкараха българските гимназисти от училищата, без каквато и да е причина.", подчерта Георги Михайлов. Той подчерта, че дори и образователният министър е против затварянето на училищата.

На въпрос от водещия на "Панорама" за мнението на левицата за бюджета за следващата година, Михайлов бе категоричен: "През последните 4 години БСП предлагаше систематично промени в областта на социалната политика, които бяха адекватни и стъпаловидни. Сега изведнъж се излива рогът на изобилието. Всички бивши министри на финансите се обявиха против този бюджет и предупредиха за големите опасност, свързани с него. Ясно е, че бюджетът е предизборен, ясно е, че се купуват индолгенции с него. Наливат се пари в сфери, които не са реформирани".
Проф. Михайлов изрази мнението на социалистите, че БСП няма как да е удовлетворена от бюджет, в който се дават пари за надбавки на деца от заможни семейства и се харчат огромни средства за въоръжение, което няма да подобри статуса на българската армия в съществен аспект. "В този бюджет няма мерки за възстановяване на икономиката.
Разходите отиват в неясни посоки и без всякакви философия. БСП ще излезе с алтернативни предложения за бюджет 2021.", завърши коментара си проф. Георги Михайлов.