Разкриват четвърто COVID отделение в болницата в Благоевград
Секция: Здраве
02 Ноември 2020 14:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Разкриват четвърто COVID отделение в болницата в Благоевград

/КРОСС/ Четвърто отделение за лечение на болни с коронавирус разкриват в болницата в Благоевград. Причината, липса на свободни легла.

Само 2 бяха свободните легла за лечение на болни с COVID-19 тази сутрин, а много пациенти очакват да бъдат приети за лечение, казах от държавната болница.

Затова и на медицински съвет е решено разкриването на още 30 легла за лечение на пациенти с коронавирус в Многопрофилната болница. За целта ще се наложи още едно отделение, четвърто по ред, да бъде преобразувано в COVID-19. Това ще бъде отделението по хирургия.

След разкриването на тези допълнителни легла, местата за настаняване на болни с коронавирус в МБАЛ-Благоевград стават близо 100.

Това е около 20% от всички легла в болницата, каза за БНТ директорът на лечебното заведение д-р Огнян Митев.

В болницата тежко остава и положението с медицинския персонал, за това и д-р Митев отправи призив за набиране на доброволци, които да работят в COVID отделенията. В лечебното заведение се приемат и дарения.

"Апелът е към млади, ново завършили лекари, медицински сестри също и студенти в ЮЗУ 3-та и 4-та година, които могат да работят при нас като болногледачи и активно да помагат на персонала. Една голяма част от нашите сестри заради малко по-доброто заплащане отидоха в общинските структури, детски градини, детски ясли, като разбира се те са квалифицирани и със сигурност могат да помогнат. За нас е важно да имаме маски, защитни облекла, да има лекарства, така че формата за нас няма значение важното е някаква подкрепа да имаме, защото знаете един такъв болен понякога лежи повече от 2 седмици, което разбира се затруднява и оборота на леглата и съответно създава проблеми с броя на свободните легла", каза Огнян Митев, директор на МБАЛ-Благоевград.

За изминалото денонощие новите случаи на заразени с коронавирус в Благоевградска област са 68, от които 27 са в общинския център Благоевград.