Направление от личния лекар за PCR тест при поне пет симптома
Секция: Здраве
05 Ноември 2020 07:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Направление от личния лекар за PCR тест при поне пет симптома

/КРОСС/ Личните лекари да издават направление за PCR тест за Covid-19при наличие на поне пет симптома у пациента. Това е предложението на Здравната каса за проект на договор за изменение на Националния рамков договор 2020-2022 г., изпратено до Българския лекарски съюз.

Електронно направление ще може да бъде изпращано от личния лекар до Националната здравна информационна система, а от системата ще бъде генериран уникален код на направлението, се допълва още в проекта за изменение.

След като личният лекар предостави уникалния код на пациента, болният ще трябва да го представи в лаборатория, сключила договор със Здравната каса и извършваща PCR тестове.

Предложението е публикувано на интернет страницата на БЛС.

Личният лекар ще може да издаде направлението за теста, ако пациентът има поне пет от симптомите - новопоявила се температура; новопоявила се кашлица /предимно суха/; новопоявила се силна отпадналост; новопоявила се загуба на вкус и/или обоняние; новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух; миалгия; кислородно насищане по-малко от 92 на сто /или по-малко от 88 на сто за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест/ при извършване на пулсоксиметрия, ако има такава възможност, е записано в проекта.