Дванадесет български компании влизат в TОП 100 на Югоизточна Европа
Секция: ИКОНОМИКА
05 Ноември 2020 13:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дванадесет български компании влизат в TОП 100 на Югоизточна Европа

/КРОСС/ България влиза с дванадесет компании в тринадесетата поредна годишната класация на стоте най-големите компании по общ приход за 2019 година  за Югоизточна Европа – TOP 100 SEE, изготвена от  агенцията за бизнес информация SeeNews. Класацията включва компании от Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Северна Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Румъния, Черна гора и Хърватия.
Анализът на SeeNews показва, че ръстът на приходите на стоте най-големи компании в Югоизточна Европа през 2019 г. се забавя силно, до едва 2.3%, а печалбите им падат. За сравнение, предходните години той е двуцифрен – съответно с 11% през 2018 и 13% през 2017. Причина за това е бавното икономическо възстановяване на ЕС, основният търговски партньор на региона, и ниските цени на петрола на световните пазари. Въпреки това, общите приходи на стоте най-големи компании в региона достигат нов исторически рекорд от 129.3 млрд. евро (150,4 млрд. долара) през 2019 г.
Същевременно печалбата на най-големи 100 компании в региона през 2019 г. е спаднала до общо 4,7 милиарда евро от 5,7 милиарда евро за същия период в предходната година.
Румънската Automobile Dacia,(подразделение на френския Renault), запазва лидерството си в класацията за шеста поредна година.
"Лукойл Нефтохим Бургас“ е единствената българска компания, която попада в класацията на десетте най-големи по оборот компании в региона и заема пето място.
Останалите единадесет български компании, които влизат в класацията са: „Лукойл България“ ЕООД (22-ро място), „Националната Електрическа Компания“ ЕАД (28-мо място),  „Астра Биоплант“ ЕООД (44-то място), „Сакса“ ЕООД (49-то място), „Кауфланд България ЕООД енд Ко КД“ (61-во място), „Булгаргаз“ ЕАД (78-мо място), АЕЦ „Козлодуй” ЕАД (82-ро място), „Експрес логистика и дистрибуция“ ЕООД (88-мо място), „БиЕй Глас България“ АД (98-мо място) и „ЛИДЛ България ЕООД & Ко. КД“ (99-мо място.)
По отношение участието на икономическите сектори – петролната и газовата индустрия и  търговията на едро и дребно са представени с по 25 компании в класацията, електроенергийният – с 10, автомобилният – с  8, плюс 4 компании производители на гуми, които попадат в сегмента на каучуковата продукция. Металопроизводството участва в класацията с 3 компании,  а селскостопанският сектор с 4.
Изненадата в тазгодишното издание на класацията TOP 100 SEE е фармацевтичният сектор. Той е представен с 3 компании в класацията, но те успяват да отчетат 15% възвръщаемост на приходите, която е най-високата по отделните сектори.
Внимание заслужава и фактът, че за първи път откакто SeeNews започна да съставя класацията си за най-големите компании в Югоизточна Европа, броят на търговците на едро и дребно е равен на този на петролните и газовите компании – 25.
Освен 100-те най-големи компании по обороти в региона, класацията на SEE включва и стоте най-големи банки по общи активи и стоте най-големите застрахователи по брутно записани премии в Югоизточна Европа.
Използваните данни при изготвяне на класацията са от национални търговски регистри, фондови борси, правителствени и корпоративни уеб сайтове, отраслови регулаторни органи, локални бизнес информационни доставчици, както и със съдействието на самите компании.

Освен основните три класации, TOP 100 SEE включва допълнителни класации, отразяващи както позиционирането през 2019 година, така и през последното десетилетие на най- печелившите и динамични компании, тези с най-голяма загуба, най-успешните индустрии и компаниите с най-голям приход на глава от населението. В изданието присъстват още интервюта с представители на водещи компании, както и анализи на най-бързо развиващите се индустрии, сред които с Галина Винчелете, регионален директор за страните от ЕС в Световната банка, Жужана Харгитай, ръководителката на ЕБВР за Западните балкани и др.