Ритонът на Божков е в НИМ, а не продаден на търг
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Ноември 2020 16:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ритонът на Божков е в НИМ, а не продаден на търг

/КРОСС/ Заснети от медиите кадри днес опровергаха твърдението на укриващия се в Дубай обвиняем хазартен бос Васил Божков, че един от ритоните му се продава на търг.

От снимките става ясно, че ритонът всъщност се намира в Националния исторически музей (НИМ), където са и останалите артефакти от колекцията, иззета от разследващите офиса на компанията от разследващите.

По-рано от Специализираната прокуратура съобщиха, че ще поискат съдействие от учени и независими специалисти с международно признание в областта на археологията, на които да възложи изготвянето на експертни оценки на иззетите от сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ" ЕООД в София предмети с белезите на културно-исторически ценности.

Иззетите предмети, общо 6778 броя, притежаващи белези на движими културни ценности, към момента се съхраняват в Националния исторически музей при спазване на утвърдените правила и при осигурена охрана от органите на МВР.
С оглед обективната и неоспорима оценка на иззетите предмети, които според обвинението са незаконно придобити и държани от обвиняемия Васил Божков, Специализирана прокуратура започва разговори с водещи археолози от Федерална Република Германия, Република Италия и други страни членки на Европейския съюз.

Те ще имат за задача да установят актуалния статут, културно-историческата и финансова стойност на иззетите по делото веществени доказателства, притежаващи белезите на движими културни ценности.

Предвид упорито разпространявани в публичното пространство неверни твърдения, относно иззетите от помещенията в сградата на ул. „Московска" №43 предмети, както и с цел осигуряване на прозрачност на дейността на Специализирана прокуратура, наблюдаващите делото прокурори, съгласно чл. 198 от НПК, дадоха разрешение за публикуване на видеоматериал и снимки на иззети веществени доказателства, съхранявани в НИМ.