Здравни експерти: Закъсняхме с мерките. Неизбежно е да стигнем до локдаун
Секция: Здраве
08 Ноември 2020 11:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Здравни експерти: Закъсняхме с мерките. Неизбежно е да стигнем до локдаун

/КРОСС/ През лятото загубихме време, в което здравната система можеше да бъде подготвена с мерки, предварително обмислени, разписани, артикулирани с обществото, за да може то да ги приеме. Това обясни в "Денят започва" с Георги Любенов бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова.

Не знаем дали развитието на кризата ще спре и кога, засега донякъде са решени проблемите с приема на болни от ковид. Докога обаче ще издържи здравната система кадрово, за тези хора смяна няма, отбеляза д-р Виткова. По думите й, в провинцията системата е в много тежки дисбаланси. Ако донякъде сме се справили с болничната помощ, какво правим с доболничната такава, попита още тя.

Според образователния експерт и здравен анализатор Петър Велков сме се запътили към хуманитарна криза. Числата на заразените нарастват, а когато нараства една здравна криза, няма как да я управляваш без строги мерки, както го показа досега опитът на всички държави.

"Само за последните 7 дни всички показатели скачат с 40%, 80% скача смъртността, ситуацията тепърва ще ескалира, данните са ретроспективни, в момента ние дори не виждаме пиковите стойности", заяви Петър Велков.

И прогнозира, че в следващите две-три седмици тепърва ще растат много числата и в зависимост от това кога вземем мерки, след които трябва да минат над 14 дни, за да видим резултатите и едва тогава може да се види кога ще обърнем кривата.

Притеснително е и това, че броят карантинирани хора е по-малък от броя позитивни. По думите на Велков ние вече тотално не управляваме пандемията. Неизбежно е да стигнем до локдаун, въпросът е кога ще го направим и с какви жертви. И международните организации доказват, че кратките ефективни мерки са икономически по-изгодни от тлеещите неефективни, неспазващи се мерки.

Закъснелите мерки ще са с по-тежки последствия, отколкото по-ранните, по-ограничени, но аргументирани мерки, подчерта д-р Виткова.

"В здравеопазването закъсняхме с такива мерки, затова виждаме последствията", категорична беше Мими Виткова.