ТАСС: Приключи строителството на газопровода "Балкански поток"
Секция: ИКОНОМИКА
09 Ноември 2020 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ТАСС: Приключи строителството на газопровода "Балкански поток"

/КРОСС/ Строителството на газопровода "Балкански поток" фактически е завършено. Българският участък е свързан с газопровода в Сърбия. Това е съобщил пред ТАСС в неделя осведомен източник, участващ в строителството на газопровода."Балкански поток" е завършен, той е свързан с газопровода в Сърбия, официални мероприятия във връзка със завършването няма да има поради пандемията от коранавируса. Вероятно церемония ще има по-късно", е казал източникът, цитиран от руската агенцията.

През октомври министър-председателят Бойко Борисов заяви, че строителството на газопровода "Балкански поток" на територията на страната е близо до завършване. Той подчерта, че "с реализацията на проекта "Балкански поток", България ще се превърне в регионален стратегически газоразпределителен център и ще гарантира диверсификацията на газовите доставки".

"Балкански поток" е продължение на газопровода "Турски поток" през територията на България, пише агенция ТАСС. В официалните документи той е определен като "разширение на газотранспортната инфраструктура на компанията "Булгартрансгаз", паралелно на северния газопровод до българо-сръбската граница". Името "Балкански поток" за газопровода предложи премиерът Борисов и бе отбелязано, че линейната част на газопровода трябва да бъде готова до декември.