НСИ: Нарастване на производството, строителството и търговията на дребно през септември
Секция: ИКОНОМИКА
09 Ноември 2020 13:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НСИ: Нарастване на производството, строителството и търговията на дребно през септември

/КРОСС/ Промишленото производство, строителството и търговията на дребно в нашата страна нарастват през септември спрямо август, но продължават да бележат спад на годишна база, който обаче е значително по-плитък от резките понижения в разгара на първата вълна на коронавирусна пандемия през пролетта, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, се повиши през септември с 2,3% спрямо август, когато нарасна с едва 0,9%, като това промишлената активност се възстановява за пети пореден месец от дъната през март и април.

На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство обае се понижава през септември с 2,6%, но след спад с 5,6% през август и след двуцифрени спадове през пролетта.

През септември е регистрирано повишение на месечна база с 3,5% в преработващата промишленост и с 0,2% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, докато в добивната промишленост се наблюдава спад с 4,3 на сто.

Спрямо септември 2019-а година преработващата промишленост се понижава 1,9%, добивната промишленост с 2,4%, а производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ бележи спад със 7,1 на сто.

Индекс на промишленото производство на месечна база


В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" се повишава през септември с 1,5% спрямо август, когато се понижи с 0,3%, като това представлява първо нарастване на строителството от юни насам, като продукцията от гражданското и инженерно строителство нараства с 2,0%, докато в сградното строителство - с 1,1 на сто.

На годишна база строителната продукция през септември се свива с 1,7%, като това представлява понижение за осми пореден месец, но най-сдържаното от февруари насам, като сградното строителство се понижава през септември с 5,8%, но при нарастване на гражданското и инженерното строителство с 4,1 на сто.

Индекс на строителната продукция на месечна база


НСИ отчита подобрение и при търговията на дребно през септември за пети пореден месец, като тя се увеличава с 2,8% спрямо август, когато нарасна с 4,6 на сто.

На годишна база търговията на дребно се понижава през деветия месец на годината с 6,7% след спад с 12,2 през август.

Данните на НСИ показват, че бизнес дейността в страната продължава да се подобрява и в началото на есента от икономическия шок в следствие на коронавирусната през пролетта. Но втората вълна на коронавирусна пандемия и свързаните с нея нови ограничителни мерки както в България, така и в Европа вероятно ще забавят това икономическо възстановяване.