Учени създадоха спрей, който пази от коронавируса
Секция: Наука
09 Ноември 2020 18:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени създадоха спрей, който пази от коронавируса

/КРОСС/ Учени от Университета "Колумбия" са разработили спрей за нос, който предпазва от заразяване с коронавируса Covid-19, съобщава Engadget. Разработката включва комбинация от липиди и пептиди, които не позволяват на коронавируса да се свърже с клетките.

Спреят блокира един от ключовите проетини на вируса и не му позволява да приеме подходящата форма за сливане с клетката. Действието му започва веднага след напръскване и продължава 24 часа.

Учените казват, че разработката вече е пробвана на гризачи и е показала пълен успех без нито едно заразяване и нито едно успешно навлизане дори и на една вирусна клетка. Тя успешно е предотвратила зарязяване с Covid-19 и при симулация с 3D модел на човешки бели дробове.

Разработката ще е с ниска цена и няма да се налага да се държи постоянно охладена. Това ще я направи достъпна за много голям брой хора. Учените казват, че все още има няколко довършителни работи, а след това предстоят клиничните тестове с хора. Едва след успешното им приключване ще може да се премине към масово производство.

Амбицията на учените е всичко това да се случи възможно най-бързо, но тестовете ще отнемат време. Те казват, че целта на спрея не е да бъде алтернатива на ваксините, а допълнение. Той ще е подходящ и за хора, които по една или друга причина не могат да разчитат на ваксина или тя не работи за тях.