Пробив: Ваксина постигна защита от 90% срещу Covid-19
Секция: Здраве
09 Ноември 2020 16:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пробив: Ваксина постигна защита от 90% срещу Covid-19

/КРОСС/ Ваксина, съвместно разработена от Pfizer и BioNTech, била 90 процента ефективна за предотвратяване на инфекции с COVID-19 в текущите фази 3, съобщиха компаниите, предаде АФП.

Защитата при пациентите е постигната седем дни след втората от двете дози и 28 дни след първата, сочат предварителните констатации.

„Първият набор от резултати от нашето изпитване за ваксина за COVID-19 от Фаза 3 предоставя първоначалните доказателства за способността на нашата ваксина да предотврати COVID-19", заяви председателят и главен изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла в изявление.

„Ние сме със значителна стъпка по-близо до предоставянето на хората по целия свят на така необходимия пробив, който да помогне да се сложи край на тази глобална здравна криза. Постигаме този критичен етап в нашата програма за разработване на ваксини в момент, когато светът се нуждае най-много от нея", добави Бурла.

В по-голямата част от земното кълбо заболеваемостта от COVID-19 нараства, достигайки рекордно високи стойности, отделенията за интензивно лечение се препълват, а броят на жертвите също нараства. Въз основа на прогнозите за доставките компаниите заявиха, че очакват да доставят до 50 милиона дози ваксини в световен мащаб през 2020 г. и до 1,3 милиарда дози през 2021 година.