Службите на ЕС ще четат съобщенията ни в мрежата
Секция: Технологии
09 Ноември 2020 16:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Службите на ЕС ще четат съобщенията ни в мрежата

/КРОСС/ Европейският съюз възнамерява да задължи социалните мрежи и приложенията за есемеси и послания да разкриват криптирани съобщения с цел борба с тероризма. Агенция Bloomberg информира за това с позоваване на проекта на документ, изготвен в навечерието на срещата на ръководителите на вътрешните министерства на страните от ЕС.

Според агенцията тероризмът отново е на първо място в политическия дневен ред на Европейския съюз във връзка с неотдавнашните терористични атаки във Франция и Австрия.

Документът изтъква необходимостта да се защитят хората от ислямския радикализъм. И една от мерките за борба е да се предостави на правителствата възможност за достъп до шифровани SMS, които потребителите препращат един към друг в различни социални мрежи и чрез приложения.

В същото време се отбелязва, че социалните мрежи и други доставчици на хостинг услуги ще носят отговорност, ако техните услуги се превърнат в платформа за незаконни дейности или пропаганда на престъпност, тероризъм или омраза. В тази връзка се предлага да се създаде инструмент за изтриване на медийни файлове с терористично съдържание по-малко от час след като те станат известни.

Отделно Европейският съюз планира да се заеме с търсенето на „технически решения за получаване на достъп до криптирани данни", за да „позволи на властите да упражняват своите надзорни функции".