Джо Байдън обяви свой експертен екип за борба с коронавируса
Секция: СВЯТ
09 Ноември 2020 17:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Джо Байдън обяви свой експертен екип за борба с коронавируса

/КРОСС/ Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обяви създаването на екип от медицински експерти с цел планиране на неговите действия срещу коронавируса, предаде ДПА. Преходният консултативен съвет по въпросите на Covid-19 ще ръководи приготовленията за федералния отговор на Байдън на коронавирусната пандемия, докато той заеме президентския пост през януари, се казва в изявление.

"Справянето с пандемията от коронавируса ще бъде една от най-важните битки, с които ще се сблъска нашето правителство, а аз ще бъде информиран от науката и експертите", заяви Байдън. "Консултативният съвет ще ми помогне да формирам подхода си за овладяване на рязкото увеличение на регистрираните случаи на заразяване, като гарантира, че ваксините са безопасни, ефикасни и се разпределят ефективно, справедливо и безплатно и като предпазва рисковите групи от населението", добави Байдън.

Съветът ще бъде съставен от учени и експерти по обществено здравеопазване и ще бъде ръководен от лекарите Дейвид Кеслър, Вивек Мърти и Марсела Нунес-Смит. Мърти е бивш главен хирург на САЩ, Кеслър е бивш комисар от Агенцията по храните и лекарствата, а Нунес-Смит е професор и изследовател от Йейл, посочва Асошиейтед прес.

Сред по-известните имена от екипа е Рик Брайт, експерт по ваксините и бивш ръководител на Агенцията за модерни изследвания и развойна дейност в биомедицината (Biomedical Advanced Research and Development Authority). Брайт подаде жалба за нередности, твърдейки, че е бил понижен в длъжност, защото се е противопоставил на политически натиск да позволи масова употреба на хидроксихлорохин - лекарство срещу малария, лансирано от президента Доналд Тръмп като лечение срещу Ковид-19.

С 9,9 милиона случая САЩ са на първо място в света по заразени с коронавирус според данните на Университета "Джонс Хопкинс". Щатите са и с най-големия брой починали от усложнения от заразата с вируса (237 000).

Байдън редовно критикуваше остро президента Доналд Тръмп за действията на сегашното правителство по отношение на кризата.

Докато Байдън планира прехода в президентската институция, Тръмп все още отказва да признае изборите и заведе редица дела срещу резултатите от тях. Анализаторите са скептични, че съдебното оспорване на президента е в състояние да повлияе по какъвто и да било значим начин на изхода от изборите и няма и индикации за масови изборни манипулации, каквито Тръмп твърди, че стоят в основата на изборната му загуба, отбелязва ДПА.