Проучване: Все повече българи си стоят вкъщи
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Ноември 2020 07:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проучване: Все повече българи си стоят вкъщи

/КРОСС/ Все повече българи предпочитат да останат у дома, вместо да ходят по заведения или паркове.

Това показва проучване на Google, направено на база на позиционирането на мобилните телефони. Изследването е международно, а ето и какви са данните за страната.

Общият спад на посещения на търговски обекти, молове и магазини е 26%. Тук влизат и различни ресторанти, барове и друг подобен тип заведения. С 16 на сто е намаляло посещението на паркове, а с 14% на спирките за градски транспорт.

Изследването показва, че общо за страната няма спад на посещението на хранителни магазини и аптеки. Общият ръст на хората, които си остават вкъщи обаче е 6%.

Не такива са обаче данните за София. Столицата е с най-голям спад на посещаемост на публични места и най-голям процент на хора, които си остават вкъщи. „Общо с една трета е намаляло посещението на ресторанти и търговски обекти. Почти толкова по-малко хора се разхождат в парковете. 37% от софиянци не ходят на работа или работят от вкъщи. С 12 на сто се е увеличил дела на хората, които са у дома.

Спад има и при посещението на хранителни магазини и аптеки в София - 7%.

Все още няма забрани за посещения на дадените търговски обекти у нас. Единствено дискотеките и нощните заведения не работят. Ресторантите в отделни градове също са с намалено работно време. Все повече хора обаче сами предпочитат да ограничат публичните си контакти, показва изследването на Google.

Данните са сравнение с януари тази година.