Почина бившият президент на БФС Христо Данов
Секция: СПОРТ
11 Ноември 2020 12:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почина бившият президент на БФС Христо Данов

/КРОСС/ Бившият президент на Българския футболен съюз и ПФК Ботев Христо Данов почина тази сутрин в дома си в Пловдив. Тъжната новина съобщи съпругата му Вера Данова.

Данов, който бе един от основателите на Агробизнесбанк, дълги години бе сред най-големите радетели на пловдивския спорт. Той ръководеше футболния съюз по време на най-големия успех на националния отбор - четвъртото място на Световното първенство в САЩ през 1994 г. Данов бе начело на централата от 1993 до 1995 г., като наследи на поста Валентин Михов. През последните години той твърдеше, че живее с пенсия от 250 лв. и именно бивши футболисти от националния отбор му помагат, след тях Борислав Михайлов, Наско Сираков и др.

Данов бе разследван за фалита на Агробизнесбанк и впоследствие оправдан, но винаги е твърдял, че това е бил един много добър проект, който е паднал жертва на голямата криза в края на 90-те години и големите грешки на прехода.

Христо Данов е роден на 1 януари 1954 г. Отиде си от този свят дни преди 17 ноември - датата, на която през 1993 г. България победи Франция на "Парк де Пренс" в Париж с 2:1 и си отвори пътя към Мондиал 94 и паметното американско лято.