Българска премиера на Реквием от Леонкавало
Секция: КУЛТУРА
11 Ноември 2020 15:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българска премиера на Реквием от Леонкавало

Ученици на Райна Кабаиванска ще изпълнят соловите партии

/КРОСС/ Изявените ученици на Райна Кабаиванска и стипендианти на Нов Български Университет Мерили Санторо, Рейналдо Дроз и Даниел Ким ще бъдат солисти в българската премиера на Реквием" от Руджеро Леонкавало в концерта на Софийската филхармония на 19 ноември.
По неизвестни причини Реквиемът на Руджеро Леонкавало остава недовършен. Написан е след убийството на италианския крал Умберто I в Монца през 1900 г. Умберто I е крал на Италия от 9 януари 1878 до смъртта си. Заради твърдия си консерватизъм, той е дълбоко мразен сред левите кръгове, особено сред анархистите. На Леонкавало, който вече е имал световна слава с операта „Палячи", е възложено да напише голяма погребална литургия в памет на убития суверен. Леонкавало приема задачата присърце, като намерението му е да създаде оригинална творба, като подчертае мистичния характер с грегориански напеви, които проникват в цялото произведение. Не знаем защо авторът е прекъснал писането на грандиозната композиция, но е сигурно, че тези теми и мотиви са намерили своето място в драматичните произведения, композирани по-късно.

В началото на нашия век с реконструкцията на творбата се заема Йозеф Аш, брат на маестро Янош Аш, който иска да запознае публиката с този аспект от гения на Леонкавало. Той създава три версии на творбата .Световната премиера е на 22 август 2009 г. на 14-ия Международен фестивал в Брисаго.

Българската премиера ще води един от най-големите оперни диригенти на ХХ - ХХI век - унгарският маестро Янош Аш. Още като млад той има голям афинитет към италианските опери. През лятото на 1974 г. заминава за Италия и придобива италианско гражданство. Работи като оперен корепетитор в големи италиански театри като „Ла скала" в Милано, „Ла Фениче" във Венеция и „Театро комунале" във Флоренция. Дълги години е асистент-диригент на Питър Маас. Янош Аш дирижира в много от оперните театри в Италия и така започва неговата впечатляваща световна кариера. През 1991 г. Янош Аш се запознава с Лучано Павароти и става негов сътрудник, като дирижира много от концертите му по света, които са записани за телевизионни канали. През 1998 г. придружава Арета Франклин на наградите „Грами" в Ню Йорк с оркестъра и хора на „Метрополитън опера". През декември 2000 г. дирижира концерта на Тримата тенори в Чикаго пред повече от 60 000 души. През лятото на 2001 г. ръководи концертите на Пласидо Доминго, Хосе Карерас и Лучано Павароти в Япония, Корея и Мексико, както и концерта им в Бат, Англия. Янош Аш е известен и като пианист и педагог. Работи с Катя Ричарели, Самюъл Рамей, Мариела Девия, Руджеро Раймонди и Никола Мартинучи. Провежда майсторски класове по италианска опера с певци като Мирела Френи, Ева Мартон, Джани Раймонди и много други.

Янош Аш дирижира италианската премиера на Реквием през 2019 г. със същите солисти, които ще имаме удоволствието да чуем в София.