Как могат да се върнат у нас българите без постоянен адрес в Гърция
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Ноември 2020 19:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как могат да се върнат у нас българите без постоянен адрес в Гърция

/КРОСС/ Министерството на външните работи на Гърция ни информира, че българските граждани, които се намират на територията на Гърция и нямат регистрация като постоянно пребиваващи, ще трябва да получат удостоверение от посолството ни в Атина или от генералното ни консулство в Солун, ако искат да се завърнат в България с лек автомобил, преминавайки през различни области. Това е свързано с ограниченията, предприети от гръцката страна в борбата с разпространението на коронавирусната инфекция.

Във връзка със зачестили запитвания от страна на български граждани посолството ни в Атина проведе телефонен разговор с ръководителя на отдел „Управление на кризи" към МВнР на Гърция за изясняване на реда и необходимите документи за завръщане на наши сънародници в България и за придвижване до посолството ни с цел получаване на консулски услуги.

В отговор на поставените въпроси бе изяснено и че удостоверението следва да съдържа данните на българските граждани, адрес на който са пребивавали по време на престоя си в Гърция, постоянен адрес в България, дата и час на тръгване, данни за автомобила - марка, модел, регистрационен номер и ГКПП, през което ще напуснат страната.

За български граждани, желаещи да напуснат страната със самолет, не е необходимо удостоверение. В този случай целта на пътуването се удостоверява с лична карта или паспорт и закупен билет.

По информация на гръцките власти към този момент е невъзможно придвижването на гражданите, намиращи се извън административните области, в които са разположени посолството ни в Атина и генералното ни консулство в Солун. Сънародниците ни е необходимо да изчакат облекчаване на мерките.

Изключения от ограниченията се допускат единствено в случаи, когато се налага придвижване до/от работното място, за което е необходимо представяне на удостоверение от работодател, пътуване по здравословни причини и за придвижване до мястото на постоянно местоживеене (еднократно).

Сред изключенията попадат и граждани, на които трябва да бъде издаден временен паспорт за завръщане в България. За целта се изискват съответните документи, удостоверяващи причината и необходимостта от пътуване извън съответната област.

Припомняме, че понастоящем практиките за ограничаване на коронавируса в отделните административни области на Гърция се различават и съществува риск българските граждани, пропуснати да преминат в дадена област, да бъдат глобени в друга.

Също така е възможно те да бъдат глобени, независимо от представянето на документ от посолството, който удостоверява насрочена среща в мисията по причини, които попадат в посочените допустими изключения.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.

Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg; embassbg@otenet.gr, consular.athens@mfa.bg; Consulate.Thessaloniki@mfa.bg