БСП внесе изменение в закона, което да спре едноличното харчене от Борисов на парите на данъкоплатците
Секция: ПОЛИТИКА
12 Ноември 2020 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП внесе изменение в закона, което да спре едноличното харчене от Борисов на парите на данъкоплатците

За три месеца Борисов е изхарчил през прозореца на джипката 1 млрд. лева за пътища като извънредни разходи
 

/КРОСС/От юни до септември месец т.г. с постановление на Министерски съвет, под формата на извънредни разходи, държавата е изхарчила над 2 млрд. лв., предимно по схемата „от прозореца на джипа на премиера". От тях близо 900 млн. са били дадени за ремонт и строителство на пътища.
„Какво извънредно има в това?", попита от трибуната на Народното събрание секретарят на Парламентарната група на „БСП за България" Димитър Данчев в дебата по Закона за публичните финанси. В този закон сега има текстове, които дават възможност на Министерския съвет да прави извънредни разходи, докато държавата има нужда от тях, посочи депутатът.
По думите на Данчев е абсурдно да се приемат в парламента едни разходи на държавата за следващата година, а след това някой друг, без каквото и да е обяснение, да харчи парите на хората за нещо друго, каквото той по някакъв неясен начин е сметнал за необходимо.
„Нека да върнем реда, при който решенията се взимат в Народното събрание и да ограничим възможността да се харчат пари по един безразборен начин", призова Данчев.
„Недопустимо е да се раздават пари с един неясен и неуреден акт на Министерски съвет", категоричен е и народният представител от левицата Николай Тишев. „През последните 10 години огромни суми държавни пари се дават безконтролно от министър-председателя Борисов", припомни той и даде пример с бюджета за 2019 г., където при утвърдени от парламента над 13 млрд. лв. разходи, след това с постановления на правителството са преразпределени 4,5 млрд. лв., което е над една трета от всички разходи в Бюджета.
За да се сложи край на този порочен процес, БСП предлага извънредните разходи на Министерски съвет да бъдат сведени до 1% от разчета на приходите, като всички останали разходи трябва да минават като актуализация през парламента.