Десетки нарушения в кухни и кетъринг за детски градини и училища
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Ноември 2020 14:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Десетки нарушения в кухни и кетъринг за детски градини и училища

Нарушителите ще бъдат санкционирани

/КРОСС/След проверки, разпоредени от Върховната административна прокуратура, са установени десетки несъответствия и нарушения в кухни и кетъринг дружества, осигуряващи храна за детски градини и училища в страната, съобщиха от прокуратурата.

Проверките са извършени от Агенцията по храните и са започнали с откриването на новата учебна година. Извършени са общо 2873 извънпланови проверки, издадени са 73 предписания и са съставени два акта за установяване на административни нарушения.

Установените проблеми са свързани с помещенията за приготвяне на храната и оборудването в тях, предлагане на храни в нарушение на действащите разпоредби, необявяване на алергените или пък неправилно съхранение.

Има и случаи на неспазване на програмата за обучение на персонал към системата за безопасност на храните и даже липса на препарати за дезинфекция.

От констатацията на Българската агенция за безопасност на храните става ясно, че наред с изпълнението на нормативните изисквания за качеството на храната, наличните предпазни средства и дезинфекциращите такива са били установени случа и на несъобразяване със закона. Те ще бъдат санкционирани.